Зимовий напій: 5 варіантів приготування глінтвейну
Смачно приготувати глінтвейн можна різними методами. Зібрали кілька рецептів, як приготувати зимовий напій

Рецепти приготування смачного глінтвейну / Фото: Getty Images
Час глінтвейну настає з приходом холодів та різдвяних свят. Цей чудовий коктейль допоможе зігрітися, прогнати похмурий настрій та зміцнити імунітет.
У статті ми розглянемо кілька рецептів приготування глінтвейну. Але спершу кілька важливих правил.
Без чого не можна обійтися при приготуванні глінтвейну
Зазвичай використовують сухе чи напівсухе вино. Такий глінтвейн виходить більш терпким та різким. А напівсолодке вино додасть напою оксамитового смаку.
За бажання можна додати мед, наприклад, замість цукру. Він нагородить напій легким, характерним ароматом.
З прянощів у глінтвейн зазвичай кладуть корицю, гвоздику, імбир, бадьян та цитрусові кірки – переважно лимонні.
Що ще можна додати
Для насиченості смаку до глінтвейну кладуть мускатний горіх, кардамон, запашний і чорний перець і навіть лавровий лист.
Для приготування напою використовують шматочки фруктів: яблук, лимона та апельсина. Також можна покласти ізюм, сушений барбарис, журавлину та горіхи.
Найпоширенішим інгредієнтом у глінтвейні є сік. Як правило, беруть апельсиновий, яблучний, журавлинний чи вишневий. Любителі експериментів можуть підлити у глінтвейн каву, чорний чай, коньяк чи ром.
Перш ніж ви займетеся приготуванням глінтвейну, важливо знати, що напій не можна кип'ятити, інакше смак вина випарується разом із рідиною.
1. Класичний глінтвейн

Зазвичай, глінтвейн готують на основі червоного вина. Немає сенсу купувати занадто дороге вино, тому що його смакові особливості зникнуть у процесі варіння, але й не варто заощаджувати. Найбільш відповідними вважаються молоді вина, які не витримані в дубі. Краще брати сухе або напівсухе, напівсолодке може здатися нудотним. До того ж такий відвар може набути неприємного відтінку в ароматі.
Вам знадобляться:
- вода - 100 мл
- червоне вино - 750 мл
- палички кориці - 2 шт.
- гвоздика - 4 шт.
- імбир свіжий - 2 см
- мелений мускатний горіх - 1 щіпка
- яблука - 1 шт.
- апельсини - 1 шт.
- лимони - 1 шт.
- цукор - за смаком
Як приготувати
Усі прянощі (корицю, гвоздику, імбир та мускатний горіх) викладіть у сотейник, залийте водою і доведіть до кипіння.
Дайте відвару настоятися 10 хвилин, потім процідіть його.
Додайте до пряної води вино та нарізані фрукти (яблуко, апельсин та лимон), підсолодьте за смаком і поступово нагрівайте напій, не даючи йому закипіти.
Розлийте готовий глінтвейн по келихах і прикрасьте часточкою апельсина.
2. Глінтвейн на білому вині

Якщо ви любите біле вино, то він чудово підійде і для глінтвейну. За солодощами краще дотримуватися такого ж рівня, як і у випадку з червоним вином (тобто брати сухе або напівсухе). Віддавайте перевагу білим винам з фруктовими нотками до смаку: мускату, гевюрцтрамінера, шенену.
Вам знадобляться:
- біле вино - 750 мл
- апельсини - 1 шт.
- імбир свіжий - 2 см
- гвоздика - 2 шт.
- бадьян - 2 шт.
- кардамон - 3 шт.
- мускатний горіх – 0,5 шт.
- цукор - за смаком
- ванільний цукор - за смаком
Як приготувати
- Вилийте вино в каструлю.
- Роздавити кардамон широкою частиною ножа, очистити імбир і наріжте невеликими шматочками.
- Зніміть шкірку з апельсина, а плід розділіть на широкі обручки.
- Додайте спеції (кардамон, імбир, цедру та нарізку апельсина) до вина, покладіть гвоздику, а мускатний горіх натріть на тертці. Якщо у вас вже мелена пряність, то додайте 1 щіпку.
- Поставте всю справу на вогонь і почніть повільно нагрівати.
- Коли напій трохи нагріється, додайте цукор чи мед і добре розмішайте до розчинення спеції.
- Доведіть глінтвейн до 70 градусів, напій має бути гарячим, але не обпалювати. Зніміть його з вогню, накрийте кришкою і настоятися 15-20 хвилин.
3. Глінтвейн із фруктами

Прекрасне поєднання різних фруктів порадує кожного поціновувача напою. Найбільш органічно в ньому відчуваються цитруси, яблука та груші. Для екзотики можна взяти ананас, абрикоси, персики чи манго. Добре доповнять напій сухофрукти.
Вам знадобляться:
- червоне вино - 750 мл
- мандарини - 5 шт.
- груші - 1 шт.
- лайм - 0,5 шт.
- кориця мелена - 0,5 ст. л.
- імбир свіжий - 3 см
- мелений мускатний горіх – 1 ч. л.
- аніс - 1 шт.
- гвоздика - 2 шт.
- родзинки - 3 ст. л.
- цукор - за смаком
Як приготувати
- Вилийте вино в каструлю.
- Вижміть сік із 4 мандаринів і додайте його до вина.
- Розділіть грушу на четвертинки, видаліть насіння і плодоніжку і наріжте великими шматочками, перекладіть нарізку в каструлю.
- Подрібніть імбир та змішайте з вином.
- Наріжте мандарин, що залишився, широкими півкільцями, не очищаючи його, і додайте в каструлю.
- Наріжте половину лайма і перекладіть до підготовлених інгредієнтів.
- Додайте ізюм і всі прянощі (мелену корицю та мускатний горіх).
- Нагрійте цю суміш на повільному вогні, але не доводьте до кипіння. Як тільки від напою потягнуться тонкі струмки пари, то вимикайте вогонь.
- Підсолодіть до смаку, добре перемішайте і дайте настоятися хвилин на 10.
4. Глінтвейн по-скандинавськи

Ті, хто любить яскраві міцні напої, точно оцінять скандинавський глінтвейн. Крім вина, в нього прийнято додавати щось міцніше. Хтось віддає перевагу коньяку, а хтось бурбон або віскі. Нема якогось чіткого інгредієнта. У ньому обов'язково буде мигдаль.
Вам знадобляться:
- червоне вино - 750 мл
- апельсини - 1 шт.
- гвоздика - 4 шт.
- палички кориці - 3 шт.
- коричневий цукор - 100 г
- родзинки - 50 г
- міцний алкоголь - 50 мл
- мигдаль - 50 г
Як приготувати:
- Обережно зріжте цедру з апельсина і натріть її на тертці.
- Обшпарьте родзинки окропом і відкладіть його на сито.
- Подрібніть мигдаль. Зробити це можна за допомогою ножа, а також накрити горіхи пергаментом і відбити їх качалкою.
- Влийте в каструлю вино і додайте цедру апельсина, родзинки, мигдаль, гвоздику та палички кориці.
- Нагрійте глінтвейн на повільному вогні до 70 градусів.
- Додайте туди цукор і добре перемішайте. Томіть на вогні 20-30 хвилин, але не давайте напою закипіти.
- Зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою і настоятися 30 хвилин.
- Додайте міцний алкоголь, перемішайте та подавайте.
5. Глінтвейн із чаєм

Недарма у чайного глінтвейну так багато шанувальників. Для нього підійде терпкий чорний чай із бергамотом, чебрецем чи фруктовими добавками.
Вам знадобляться:
- чай листовий - 2 ч. л.
- окріп - 250 мл
- кардамон - 2-3 шт.
- палички кориці - 2 шт.
- свіжий імбир - 3 см
- родзинки - 1 ст. л.
- апельсини - 1 шт.
- червоне вино - 750 мл
Як приготувати
- Заваріть крупнолистовий чай, дайте йому настоятися і процідіть у глибоку каструлю.
- Додайте в гарячу заварку кардамон, палички кориці, нарізаний імбир та родзинки. Спеції краще візьміть цілі, а не мелені. Так вони краще віддадуть аромат і не зроблять напій каламутним.
- Наріжте апельсин тонкими кільцями і додайте|добавляйте|
- Влийте червоне вино, поставте на повільний вогонь і, помішуючи, нагрійте до 70 градусів. Якщо ви захочете приготувати такий глінтвейн для дітей, замініть вино сумішшю з яблучного і вишневого соку, а в кінці підсолодите напій медом.
- Як подавати глінтвейн
- Цей напій п'ють гарячим. В ідеалі його треба розлити по високих скляних келихах із товстого скла. У такому посуді глінтвейн остигатиме повільніше.
- Перед подачею напій можна прикрасити, наприклад, поклавши в нього паличку кориці, зірочку бадьяна, часточку лимона або апельсина. Або застроміть паличку кориці, відріжте часточку апельсина і надягніть його на край келиха.
Тепер ви знаєте як приготувати домашній глінтвейн, смак якого підкорить навіть найприскіпливішого гурмана.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!