Верещака по-дніпровськи: стародавній український рецепт свинячої грудинки
Дніпровська верещака — це особливий спосіб приготування свинячого м'яса

Рецепт української верещаки/Фото: скріншот
Однією з давніх українських страв є верещака. За старих часів наші предки готували цю страву в придніпровських краях.
Це м'ясна страва, головною її особливістю є спосіб приготування м'яса. Дніпровська верещака — особливим чином смажена, а потім тушкована свинина.
Також цю страву необхідно тушкувати в буряковому квасі. Ви можете купити в магазині звичайний квас, проте наші пращури робили квас із буряка. Він більш корисний і надає м'ясу особливого аромату.
Рецепт верещаки: інгредієнти
- свиняча грудинка — 400 г;
- сало — 50 г;
- цибуля ріпчаста — 1;
- буряк — 1;
- квас — 200 мл;
- хліб — 100 г;
- сіль, перець — за смаком.
Спосіб приготування верещаки:
- Свинячу грудинку ретельно промиваємо, обсушуємо і нарізаємо невеликими шматочками. Натираємо чорним перцем і сіллю. Залишаємо маринуватися на 20-30 хвилин.
- Розігріваємо сковороду на середньому вогні, розтоплюємо сало. На отриманому жирі смажимо м'ясо хвилин 5-7 до золотистої скоринки.
- Тепер — тушкування. Перекладаємо грудинку в каструлю, заливаємо квасом і тушкуємо протягом 10 хвилин.
- Цибулю нарізаємо кубиками, буряк натираємо на великій тертці. Додаємо все це до свинини й тушкуємо ще 15 хвилин. Солимо та перчимо.
Деякі господині додавали у верещаку ще тертий черствий чорний хліб. Також страву можна посипати зеленню. Подавати рекомендується м'ясо, приготоване за цим рецептом із печеною картоплею.
У період Великого посту хочеться не відмовлятися від смачних страв. Вихід у цій ситуації є. Ми пропонуємо незвичний рецепт голубців з грибами та гречкою. Українська пісна страва стане ідеальним обідом чи вечерею.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!