ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Борщ з вушками: скарб української кулінарної традиції, який варто спробувати хоча б раз

Рецепти 17:38 - 10 серпня 2025

Цікавий і неймовірно смачний варіант борщу з ароматними грибними "вушками"

Борщ з вушками: скарб української кулінарної традиції

Борщ з вушками: скарб української кулінарної традиції

Борщ з вушками — це не просто страва, а частинка історії, яка зберегла тепло українських хат. Колись його готували на свята, особливо під час Різдвяного посту. “Вушка” — маленькі вареники з грибною начинкою — додавали страві вишуканості та ситності. Сьогодні цей рецепт можна приготувати й удома, не чекаючи свята, щоб відчути справжній смак автентичної кухні. Влітку пікантний смак та грибний аромат відволіче від спеки та допоможе нагодувати навіть малюків, які бажають не їсти, а гратися на вулиці.

Трішки історії: борщ з вушками має галицьке коріння. У багатьох селах Західної України він був обов’язковою стравою на Святвечір. “Вушка” символізували добробут і єдність сім’ї, адже господиня робила їх багато, щоб вистачило кожному.

Інгредієнти

Для борщу:

  • Буряк — 2–3 шт.
  • Капуста — 300 г
  • Морква — 1 шт.
  • Цибуля — 1 шт.
  • Картопля — 3 шт.
  • Квасоля — 100 г (замочена з вечора)
  • Томатна паста — 2 ст. л.
  • Лавровий лист, сіль, перець — за смаком
  • Олія — 2–3 ст. л.

Для вушок:

  • Борошно — 200 г
  • Вода — 100 мл
  • Сіль — щіпка
  • Сушені гриби — 50 г
  • Цибуля — 1 шт.
  • Олія — 1 ст. л.
  • Перець чорний — за смаком

Приготування борщу:

  1. Квасолю відваріть до м’якості.
  2. Буряк натріть на тертці, тушкуйте з томатною пастою.
  3. У каструлю з водою додайте картоплю, моркву, капусту та цибулю.
  4. Коли овочі майже готові, додайте квасолю та буряк.
  5. Посоліть, поперчіть, додайте лавровий лист.

Вушка:

  1. Гриби відваріть, подрібніть та обсмажте з цибулею.
  2. Замісіть тісто з борошна, води та солі.
  3. Розкачайте, наріжте квадратики, покладіть начинку, зліпіть трикутники, потім з’єднайте кінчики — отримаєте "вушка".
  4. Відваріть у підсоленій воді 3–4 хвилини.

Борщ з вушками мало приготувати — його треба правильно опдати. Для цього у глибоку тарілку налийте гарячий борщ, додайте кілька вушок та прикрасьте зеленню. До нього можна поставити пампушки з часником, чорний чи білий хліб за смаком.

Раніше ми ділились рецептом тетері: страви козацьких мандрів, яку варто спробувати хоча б раз і не лише заради традицій.

Джерело: META

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин