Ілюзія цифрового очищення: чому кнопка «Видалити» не стирає ваші дані
Насправді "очистити корзину" чи "видалити" це не завжди означає остаточно втратити файли
Ілюзія цифрового очищення: чому кнопка «Видалити» не стирає ваші дані. Фото istockphoto
Часто те що нам не потрібно у гаджетах ми відпраляємо в кошик або закриваємо акаунти, з вірою в те, що вони зникають назавжди. Але частіше дані залишаються на місці. Основна помилка більшості користувачів полягає у переконанні, що зникнення об'єкта з екрана означає його остаточне стирання.
Деталі
Очищуючи кошик на комп'ютері, операційна система лише розриває зв'язок із файлом і позначає місце в пам'яті як вільне для нового запису. В той же час самі дані залишаються на диску, поки зверху не запишуть іншу інформацію. Використовуючи спеціальні інструменти, фахівці зможуть відновити такі "видалені" документи.
Ситуація у хмарних сховищах ситуація більш заплутана. Це повʼязано з тим, що інформацію в цілях безпеки дублюють на багатьох серверах, що робить повне видалення майже неможливим завданням.
Соцмережі і акаунти-зомбі
Велика кількість людей переконана у тому, що звичайне видалення додатка зі смартфона автоматично видаляє й ваш обліковий запис. Через це в мережі залишаються мільйони "акаунтів-зомбі" – покинутих профілів у соцмережах і магазинах, сервісах знайомств чи стрімінгах. І такі дані з часом стають легкою здобиччю для кіберзлочинців під час витоків інформації. Дописи у соцмережіх можуть жити вічно навіть після видалення. Коментарі, репости, відповіді інших користувачів та інтернет-архіви зберігають контекст і зміст публікацій.
До того ж, моделі штучного інтелекту зара навчалися на ваших даних, "запам'ятовують" їх у своїх алгоритмах. Процес "розучування" для ШІ є надзвичайно складним технічним викликом, попри юридичне "право на забуття", закріплене в європейському регламенті GDPR.
Резервні копії - що з ними стається?
Більшість великих сервісів регулярно створюють резервні копії, які потрібні для відновлення роботи після збоїв чи кібератак.
І саме такі архіви можуть зберігатися тижнями або навіть місяцями, і видалення інформації з них відбувається лише після завершення встановленого терміну зберігання. Саме тому багато компаній зазначають у своїх правилах конфіденційності, що повне видалення даних може зайняти певний час навіть після підтвердження запиту користувача.
Видалення даних в SSD відбувається інакше
Сучасні SSD-накопичувачі працюють не так як класичні жорсткі диски. Вони використовують механізми рівномірного розподілу запису між комірками пам'яті, щоб продовжити термін служби накопичувача. Через це операційна система не завжди може точно визначити, де фізично знаходяться окремі фрагменти файлу. Аби очистити памʼять SSD - фахівці застосовують спеціальну команду TRIM, яка повідомляє накопичувачу, які блоки більше не потрібні.
А також у дата-центрах все частіше використовують так зване криптографічне стирання.
Тобто, замість того, щоб фізично перезаписувати величезні масиви інформації, дані спочатку шифрують, а під час видалення знищують ключ, необхідний для розшифрування і дані перетворюються на набір випадкових символів.
Раніше ми розповідали, що OpenAI продовжує активно розширювати доступ до своїх інструментів штучного інтелекту. Компанія оголосила про масштабне оновлення ChatGPT, яке стане важливою зміною для мільйонів людей, які користуються сервісом без платної підписки.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!