Коли глютен стає проблемою?
Гастроентеролог розповіла, в яких продуктах міститься глютен та коли його вживання шкідливе

Фото з pexels.com
Лікар-гастроентеролог Євгенія Белінська розповіла, що глютен — це білок, який міститься переважно у пшениці, ячмені та житі. Він також присутній у сейтані (популярний веганський продукт із пшеничного білка), соєвому соусі, модифікованому харчовому крохмалі.
Деталі
Глютен зменшує ризики захворюваності серцево-судинної системи, розвитку цукрового діабету 2-го типу та смерті загалом. Також він може діяти як пребіотик. Проте в деяких випадках даний білок стає проблемою.
Глютен шкідливий, якщо є:
- целіакія (приблизно 1% населення). Прояви можуть включати: втому, здуття живота, чергування закрепів і діареї, втрату ваги;
- чутливість до глютену, не пов’язана з целіакією (глютеночутлива ентеропатія (GSE) або непереносимість глютену);
- алергія на пшеницю — алергія на один або кілька білків (альбумін, глютен, гліадин, глобулін), які містяться в пшениці, діагностується за допомогою позитивного аналізу крові на Ig Е та харчової проби;
- герпетиформний дерматит.
Раніше ми писали про те, коли потрібно негайно викликати екстрену медичну допомогу.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!