ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

У чому сила буряка? Які його переваги для здоров'я? (ІНФОГРАФІКА)

Здоров'я 11:02 - 19 березня 2024

Кому справді варто обмежити споживання буряка?

Що таке бетурія? Важливо, що в деяких випадках бетурія може свідчити про дефіцит заліза

Що таке бетурія? Важливо, що в деяких випадках бетурія може свідчити про дефіцит заліза

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.

Деталі

Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.

Україна славиться своїми багатими природними ресурсами, серед яких особливе місце займає буряк. Які його переваги для здоровʼя?

  • Знижує артеріальний тиск

Буряк природним чином багатий нітратами, які в організмі перетворюються на оксид азоту. Саме ця сполука робить буряк таким корисним – бо допомагає покращити кровообіг, розслаблюючи судини і знижуючи тиск.

  • Попереджує серцеві захворювання

Зниження тиску підвищує ймовірність того, що ви уникнете хвороб серця. Крім цього, буряк також багатий на фолієву кислоту, яка відіграє ключову роль у контролі пошкодження кровоносних судин.

  • Підвищує витривалість під час занять спортом

За рахунок нітрату буряк покращує приплив крові до м’язів, що може підвищити витривалість під час вправ і продуктивність. Це ще не все: коли м’язи перебувають у стані спокою після тренування, нітрати в буряку допомагають доставляти більше кисню до м’язових клітин, сприяючи ефективному відновленню.

  • Підтримує здоров'я мозку та швидкість реакції

Будь-яке поліпшення кровотоку також принесе користь мозку. Включення буряка в раціон у поєднанні з фізичними вправами може покращити приплив крові до лобної частки мозку - області, яка бере участь у прийнятті рішень і пам'яті.

  • Покращує імунітет та травлення

Буряк містить багато вітаміну С та клітковини, яка сприяє росту корисних бактерій у кишечнику. Наявність здорової мікробіоти допомагає зміцнювати імунну систему. Клітковина також покращує травлення і знижує ризик закрепів.

  • Бореться із запаленням

Пігмент бетаціанін, який надає буряку характерне темно-червоне забарвлення, може допомогти організму зменшити симптоми запалення.

Якщо ви не звикли їсти буряк, то можете бути здивовані, виявивши, що сеча та кал змінили забарвлення на червоний колір. Це явище відоме як бетурія. Воно не є причиною для хвилювання, оскільки є лише наслідком споживання буряка і вважається безпечним.

Цікаво, що в деяких випадках бетурія може свідчити про дефіцит заліза.

Кому варто уникати буряків?

Люди з підвищеним ризиком розвитку кальцієво-оксалатних каменів у нирках варто обмежити споживання буряка.

Сир. Як вводити в прикорм малюку? Базові правила (ІНФОГРАФІКА).

Джерело: _food_association

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин