Що робити при отруєнні грибами
Отруєння грибами може призвести до смерті

Фото: Pixabay/Автор — kliempictures
Отруєння грибами — найбільш небезпечне харчове отруєння. Отрута впливає на нирки та печінку, у людини жовтіє шкіра, вона може марити.
Отруєння — вплив токсинів та отрути на організм. Отруйні речовини можуть потрапити в організм через рот, дихальні шляхи та шкіру. У випадку з грибами отрута потрапляє через рот і слизові. Зазвичай ознаки починають проявлятися через 30 хвилин, а можуть затягнутися і до 6 годин.
Симптоми та наслідки отруєння:
- сильний біль в животі;
- нудота і блювота;
- діарея;
- підвищена температура тіла — до 38 градусів;
- похололі кінцівки — руки та ноги;
- запаморочення;
- головний біль;
- слабкий пульс;
- загальна слабкість;
- запальний процес в шлунково-кишковому тракті.
Гострі симптоми від отруйних чи вживання зіпсованих їстівних грибів (бліда поганка, червоний мухомор, несправжній опеньок, сатанинський гриб):
- марення, галюцинації;
- розлад психіки;
- пронос;
- підвищене потовиділення і слинотеча;
- анурія;
- легке звуження зіниць;
- підвищена сонливість;
- жовтяниця;
- серцева недостатність;
- порушення дихання;
- набряк легенів;
- кома.
Під час варіння або смаження грибі, усі бактерії майже повністю гинуть. Однак потрібно знати правила, як готувати ті чи інші гриби.
Всі гриби мають у своєму складі токсини, зокрема білі, підосичники, підберезники, зморшки. Гриб, як губка, вбирає в себе всілякі хімічні речовини з навколишнього середовища (важкі метали, сільськогосподарські добрива і т.д.). Тому отруїтися можна навіть їстівним грибом.
Перші гриби, що збирають навесні, особливі. Їхня отрута розчиняється при кип'ятінні. Ніколи не готуйте суп з перших грибів. Перш ніж готувати якісь грибні страви, їх потрібно спочатку відварити 40 хвилин, потім злити воду і ще раз відварити протягом 10 хвилин. Лише після цього їх можна або посмажити, або зробити грибний соус.
Також отруєння можуть викликати солоні гриби, коли вони неправильно приготовані: довго зберігалися або вимочувалися в незмінюваній воді при відносно високій температурі, або в маринаді було недостатньо солі.
Отруєння блідою поганкою і близькими до неї видами грибів, виявляється через 8-24 годин, з'являються раптові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зниження температури, висока ймовірність смертельних наслідків. Поганка дуже отруйна. Якщо вона опиниться у кошику разом з іншими їстівними грибами, доведеться викинути увесь кошик. А якщо ви зріжете поганку голими руками, обов'язково ретельно помийте їх і не торкайтеся ними очей чи рота.
У разі отруєння мухоморами з'являється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Людина може померти.
Гриби-двійники, наприклад опеньки несправжні, у разі неправильного приготування, зберігання та заготівлі викликають розлад шлунково-кишкового тракту.
Ботулізм
Причиною цього захворювання може стати вживання консервованих грибів. Зазвичай це стосується вживання домашніх маринованих грибів та інших грибних заготівель, в які потрапили токсини клостридій.
Спори клостридій проростають в бактерії, які активно виділяють токсини в відсутності кисню (в умовах закритої банки або оболонки).
Симптоми ботулізму
У разі ботулізму вражається насамперед нервова система аж до м'язового і дихального паралічу. Основна причина смерті від хвороби — гостра дихальна недостатність.
До ранніх ознак ботулізму відносяться:
- сухість у роті;
- м'язова слабкість;
- порушення зору;
- прискорене серцебиття, підвищення кров'яного тиску;
- порушення рухів мови, ковтання;
- порушення міміки, викликане поразкою лицьового нерва;
- затримку сечовипускання.
Самолікування ботулізму в низці випадків може призвести до летального випадку.
Надання першої медичної допомоги
Якщо ви відчуваєте дискомфорт після вживання грибів — викликайте швидку. До прибуття медиків потрібно випити маленькими ковтками 4-5 склянок кип'яченої води кімнатної температури, содового розчину. Спробуйте штучно викликати блювоту.
Потім дійте за таким планом:
- випийте проносний засіб після кожного промивання шлунка;
- зробіть очисну клізму;
- випийте сорбент;
- пийте багато рідини.
Протипоказання до вживання грибів
Гриби вважаються низькокалорійним продуктом. Залежно від сорту, кілограм грибів має 350-380 ккал, а шматок м'яса — 4000 ккал. Однак білок грибів дуже важко перетравлюється, тому їх не можна назвати дієтичною стравою.
У разі захворювань шлунково-кишкового тракту гриби протипоказані, але збирати їх у літньому чи осінньому прохолодному лісі можна усім. За умови, що будете уважними до грибів і свого здоров'я.
Раніше розповідали, що робити при сонячних опіках.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!