Користь і шкода абрикосів: кому не можна споживати літній фрукт
Які лікувальні властивості має абрикос та кому краще його не їсти

Корисні властивості абрикосів. Фото: Pexels/Автор - Karolina Grabowska
Абрикоси багаті на корисні речовини. Вони містять велику кількість вітамінів, амінокислот та антиоксидантних речовин. До речі, помаранчевий колір абрикоси мають завдяки вмісту великої кількості каротиноїдів, які благотворно впливають на зір, а також запобігають передчасному старінню. Детальніше про корисні властивості абрикосів читайте в матеріалі.
Корисні властивості абрикосів
- покращують захисні властивості організму та опірність інфекціям;
- роблять зір гострішим;
- знімають слабкий біль;
- відновлюють серцевий ритм;
- покращують склад крові;
- знижують холестерин;
- активують функціонування травної системи;
- позбавляють від запорів;
- виводять токсини;
- чинять сечогінну дію;
- знімають інтоксикацію при отруєнні важкими металами;
- стимулюють мозкову діяльність;
- покращують якість сну і позбавляють від безсоння;
- попереджають серцево-судинні захворювання та онкологію.
Читайте також: Які білкові продукти потрібно включити до свого раціону, щоб поліпшити стан організму
Крім того, фрукт містить безліч корисних мінералів:
- магній - регулює функціонування ШКТ, нормалізує кислотність у шлунку;
- кальцій - зміцнює кістки і зуби, відповідає за згортання крові;
- калій - відновлює електролітний рівень, зміцнює серцевий м'яз, а також сприяє виведенню надлишків рідини і засвоєнню кальцію;
- залізо - збільшує кількість еритроцитів, підвищує гемоглобін, запобігає анемії;
- йод - нормалізує функціонування щитоподібної залози;
- стронцій - профілактика проти карієсу та остеопорозу.

Шкода абрикосів
Незважаючи на велику кількість корисних властивостей, абрикоси можуть завдати шкоди організму. До протипоказань щодо вживання абрикосів належать:
- цукровий діабет;
- індивідуальна непереносимість;
- знижений тиск;
- синдром подразненого кишечника;
- загострення виразки;
- хронічний гастрит і підвищена кислотність шлунка;
- діарея;
- панкреатит;
- гепатит;
- гіпотиреоз;
- ниркова недостатність;
- сечокам'яна хвороба;
- вік менше 8 місяців.
Не зловживайте смачними плодами, особливо недозрілими, це може спричинити розлад травлення та отруєння. На добу достатньо з'їсти пів кілограма цього фрукта, вагітним - не більше 200 грамів.
Читайте також: Які продукти зміцнюють імунітет
Кісточки абрикосів теж мають низку переваг. У них міститься амигдалін, який руйнує ракові клітини, тому може використовуватися для профілактики онкології, а також бореться з мастопатією. Але під час розпаду амигдаліну виділяється синильна кислота, яка зазвичай чинить негативний вплив на організм. Тому рекомендується з'їдати на добу не більше 40 грамів для дорослих і 20 грамів - для дітей.
Дізнайтеся, чим корисні та шкідливі молоді кабачки.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!