7 причин, чому потрібно додати перловку в раціон
Одна з найдавніших окультурених рослин є джерелом багатьох корисних речовин.

Зробить вас здоровішим: 7 переваг, які дає перловка\Фото: Getty image
Перлову крупу часто сильно недооцінюють через її дешевизну, а також традиції подавати її в найдешевших їдальнях та державних установах. Однак зовсім дарма, її завжди можна приготувати смачно, а сама перловка неймовірно корисна, на думку дієтологів. У нашій статті ми розповімо про основні причини її регулярного вживання.
Багато клітковини
Серед цільнозернових продуктів ячмінь є одним із найкращих джерел клітковини, і це особливо корисна клітковина: всього в одній чашці перловки міститься 6 грамів на 193 калорії. Вона має низку переваг для здоров'я: від підтримки здорового травлення до допомоги у втраті ваги за рахунок підвищення почуття ситості та покращення глікемічного контролю.
Вітаміни та мінерали
Перлова крупа містить велику кількість різних поживних речовин, які допомагають вашому тілу залишатися в тонусі. У ньому є ніацин, вітамін В, який наш організм використовує для перетворення їжі на енергію, а також має ключове значення для нашої нервової та травної систем та для здоров'я нашої шкіри. Ячмінь є гарним джерелом іншого вітаміну B, B6, який допомагає нашому мозку та нашій імунній системі. Крупа забезпечує велику дозу марганцю (необхідної поживної речовини, яка допомагає нашому тілу працювати), селену (важливо для здорової щитоподібної залози) та фосфору (серед іншого, для здорових кісток та зубів) та заліза.
Фітохімічні речовини
Ці речовини є просто хімічні речовини, що містяться в рослинах. Існують тисячі і тисячі різних типів, і вчені знають про них менше, ніж про вітаміни і мінерали, але вони з'ясували, що ці речовини можуть бути одним з компонентів рослин, які можуть бути профілактикою багатьох захворювань, у тому числі раку.
Захист від бактерій
У перловці містяться лігнгани - це фітохімічні речовини, які мають антиоксидантні, протипухлинні, противірусні та антибактеріальні властивості і можуть бути профілактикою ішемічної хвороби серця. Це не точно, але дослідники вважають, що ячмінь містить цю речовину.
Знижує холестерин
Вчені припускають, що в перловці є фітохімічна речовина, яка називається фітостерол. Воно міститься в інших цільних зернах (у ячмені їх менше, ніж у деяких інших сортах). Вважається, що вона відповідає за здатність незбираного зерна знижувати рівень холестерину.
Профілактика серцевих захворювань
У перловій крупі містяться флавоноїди, які належать до найбільш вивчених фітохімічних речовин. Флавоноїди - це речовини в цільнозернових продуктах, які, як вважається, допомагають захистити від серцевих захворювань. Сині та пурпурові зерна ячменю містять найбільшу кількість флавоноїдів.
Профілактика інсульту
Серед цільнозернових продуктів ячмінь є одним із найкращих джерел токолу. Дана речовина має антиоксидантні властивості, і імовірно знижує ризик інсульту.
Також ми повідомляли, що дієтолог пояснила, чому екстремальна веганська дієта може бути дуже шкідливою. Деякі її екстремальні форми можуть призвести до нестачі в організмі важливих вітамінів та мінералів.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!