Не лише для смаку: експерти назвали найкорисніші спеції
Ці спеції мають позитивний вплив на здоров'я

Найкорисніші для здоров'я спеції/Фото: pexels
Ароматні спеції допомагають у багатьох випадках: рятують невдалу страву, надають особливого смаку фірмовому рецепту і прикрашають найпростішу їжу. Більше того, вони також мають позитивний вплив на здоров'я. Детальніше про це розповідаємо у матеріалі.
Імбир
Ця пряність містить багато біологічно активних сполук, включаючи гінгероли, шогаоли і парадоли, які мають протизапальні та антиоксидантні властивості. Споживання імбиру допомагає регулювати рівень цукру в крові, артеріальний тиск і сприяє контролю ваги.
Спробуйте додавати цю спецію до свого раціону, настругавши корінь в гарячу воду для приготування чаю або додавши свіжий або подрібнений імбир до улюблених рецептів, наприклад, смузі, заправок для салатів і вівсянки.
Орегано
Орегано містить рослинні сполуки, такі як тимол і карвакрол, які мають потужні антиоксидантні властивості. Ця пряність використовується в традиційній медицині для лікування розладів травлення, кашлю, діареї та бронхіту.
Шафран
Ця спеція має трохи гіркуватий смак і широко використовується в індійській та середземноморській кухні. Шафран є природним засобом для лікування депресії, тривоги, хвороб серця і діабету 2 типу. Він також підвищує рівень серотоніну, що покращує настрій.
Кориця
Одна з найпопулярніших спецій. Її часто додають до різних видів випічки: печива, пирогів і солодкого хліба.
Ця пряність містить корисні для здоров'я сполуки, такі як кумарин, корична кислота і евгенол, які мають потужні антиоксидантні та протизапальні властивості, що позитивно впливають на рівень цукру в крові і артеріальний тиск.
Кардамон
Кардамон часто називають "королем прянощів" і він має антиоксидантні, протизапальні та антидіабетичні властивості. Також сприяє зниженню рівня цукру в крові і покращенню здоров'я печінки.
Розмарин
Спеція містить розмаринову кислоту, фенольні сполуки, які є потужними антиоксидантами, протизапальними, противірусними, антибактеріальними, седативними засобами.
Куркума
Вона має потужні протизапальні, антиоксидантні та протиракові властивості. Ця пряність допомагає запобігти захворюванням, таким як остеоартрит і діабет 2 типу. Дослідження показали, що вживання страв з куркумою сприяє покращенню когнітивних функцій.
Мускатний горіх
Мускатний горіх чудово поєднується зі солодкими напоями і десертами. Він містить антиоксиданти, такі як терпени і фенольні сполуки, а також міристицин, який має протизапальні, антиоксидантні, протиракові та антимікробні властивості.
Шавлія
Шавлія має безліч застосувань в кулінарії і медицині. Вона може покращити когнітивні функції і допомогти підвищити настрій, увагу, пам'ять.
Раніше ми писали, що буде якщо їсти яйця щодня.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!