Дієтолог розкрила небезпеку фруктових соків: не такі вони й корисні
Навіть турботливі батьки іноді припускаються цієї поширеної помилки в харчуванні дітей

Дієтологиня розкрила небезпеку пакетованих соків / Фото: Freepik
Пакетовані соки з додаванням цукру — зло. Таку думку про цей популярний продукт висловила дієтологиня Оксана Скиталінська. Насправді користь фруктових соків не настільки велика, а ось можлива шкода від їх вживання загрожує серйозними проблемами зі здоров'ям.
Деталі
Останнім часом прогресивні люди захопилися модною тенденцією на все органічне і натуральне. Щоб задовольнити неабиякий попит, підприємливі бізнесмени навіть відкривають спеціальні магазини з вітринами "здорової їжі".
На жаль, дехто з фанатів здорового способу життя зараховує до корисних продуктів і соки, які літрами продають впевненими в їхніх унікальних властивостях покупцям.
У продажу є як великі упаковки з кисло-солодкою рідиною, так і маленькі. Ними втомлені мами нерідко в буквальному сенсі "затикають" рота непосидючих дітлахів, щоб ті, нарешті, дали перепочити й напилися вітамінів. Ось тільки їх там майже й немає.
Фахівчиня в галузі здорового харчування наголосила на важливості присутності в раціоні цільних фруктів, овочів і ягід із клітковиною — тією самою макухою, якої позбуваються в процесі виробництва.
У ній присутні два види клітковини — розчинна і нерозчинна, з різними корисними бактеріями. Вони необхідні для захисту кишківника від запалень, абсорбувати токсини та підтримувати здоров'я печінки, зазначила вона. Але пиття соків цьому абсолютно не сприяє.
Чим втамувати спрагу в спеку
Дала відповідь лікарка і на це запитання. Немає кращого способу позбутися спраги, ніж звичайнісінька вода. Якщо хочете зробити її смачнішою, тоді розведіть у ній кілька крапель лимонного соку або ж додайте в графин із водою ягоди.
Шкода пакетованих соків виражається у великій кількості цукру. В одній чашці може бути присутнім сік до трьох великих апельсинів або чотирьох яблук, стверджує фахівець. За раз таку кількість люди, зазвичай, не з'їдають.
Це призводить до різкого стрибка інсуліну, а він після цього перетвориться на жир і більшою мірою відкладеться в печінці. Згодом органу стане важче виробляти здоровий тип холестерину, позбуватися токсичних речовин і не тільки.
Зловживання соками провокує глюкозотоксичність — ключовий фактор розвитку цукрового діабету другого типу, нарівні з гіперглікемією.
Раніше дієтологи та експерти зарахували найнебезпечніші продукти для пам'яті та мозку. Їх рекомендують за можливості виключити з раціону.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!