ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Відома дієтолог та ендокринолог розповіла, чому важлива редиска

Здоров'я 12:03 - 31 березня 2025

Які найпоширеніші види редиски? Чим корисна редиска? А як щодо листя?

Поки сезон редиски — скористайтеся цим шансом для здоров’я й нових смакових відкриттів

Поки сезон редиски — скористайтеся цим шансом для здоров’я й нових смакових відкриттів

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.

Деталі

Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.

Редиска — одна з перших весняних овочів, що з'являються на ринку. І хоча ми звикли сприймати її як “щось до салату”, насправді під яскравою шкіркою ховається чимало цінного.

Пряний присмак їй надають ізотіоціанати — ті самі сполуки, що присутні у васабі, хроні та гірчиці. Після термічної обробки цей смак м’якшим — її можна запікати чи тушкувати.

Найпоширеніші види редиски

  • Червона — класична кругла з білосніжною м’якоттю, має солодкуватий, трохи гострий смак.
  • Дайкон — біла, подовжена, м’яка на смак, з легкою солодкістю. Її часто додають у страви азійської кухні, наприклад, кімчі.
  • Чорна редька — велика, з шорсткою чорною шкіркою й насичено гострим смаком.

Чим корисна редиска

Антиоксидантна та протизапальна дія. Містить вітамін С, фолієву кислоту та фенольні сполуки, які допомагають нейтралізувати вільні радикали. Це сприяє профілактиці хронічних захворювань і передчасного старіння клітин.

Сила ізотіоціанатів. Ці сполуки утворюються при подрібненні чи жуванні з глюкозинолатів — типових для всіх хрестоцвітих овочів. Ізотіоціанати мають потенціал пригнічувати ріст ракових клітин та активувати захисні ферменти. Це не лікування, але — частина харчової профілактики.

Користь для печінки. Редис містить речовини, які поліпшують детоксикаційну функцію печінки.

Підтримка серця. Калій допомагає регулювати артеріальний тиск, а природні нітрати — покращують кровообіг. Редиска — чудове доповнення для профілактики серцево-судинних захворювань.⠀

Можливий протигрибковий ефект. RsAFP2 — білок, виявлений в редисці — у лабораторних умовах здатен пригнічувати ріст грибка Candida albicans. Це цікаве відкриття, але поки що науковці продовжують вивчення.

А як щодо листя?

У листі редиски — ще більше користі! Більше вітамінів й антиоксидантів, ніж у самій редисці. Його можна додавати у соуси, тушковані страви. В Індії, наприклад, додають у карі.

Але не забуваємо про міру: велика кількість редиски іноді може викликати здуття або подразнення шлунка.

Поки сезон редиски — скористайтеся цим шансом для здоров’я й нових смакових відкриттів.

Відома дієтолог та ендокринолог розповіла про мінерал для імунітету, шкіри та гормонів.

Джерело: _food_association

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин