ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Як швидко розморозити тісто: листкове, дріжджове

Суспільство 19:04 - 19 лютого 2024

Розбираємо всі способи, як правильно розморожувати листкове і дріжджове тісто

Як швидко розморозити тісто: листкове, дріжджове

Як швидко розморозити листкове та дріжджове тісто: способи та рекомендації / Фото: Getty Images

Готове тісто з магазинних прилавків дуже спрощують життя сучасним господиням. А це сильно скорочує час, коли потрібно нагодувати сім'ю з кількох людей сніданком, обідом і вечерею щодня. До того ж коли на готування можна виділити час тільки після основної роботи.

Добре, якщо ви згадали про випічку ввечері або вранці і встигли перекласти тісто з морозилки в холодильник. За ніч воно розморозиться достатньо, і якість не постраждає.

Але що робити, якщо у вас немає цих 8 годин, і вам потрібно розморозити тісто тут і зараз?

Особливості розморожування різних видів тіста

Як розморожувати кожен вид тіста / Фото: Pinterest

Перед тим, як обрати спосіб, як швидко розморозити тісто, зверніть увагу на те, який саме вид основи ви купили. Залежно від цього, правила відтавання можуть змінюватися.

  • Листкове тісто при використанні будь-якого способу необхідно регулярно перевертати, щоб воно розморозилося рівномірно.
  • Розморожування на плиті та в мікрохвильовці підходить тільки для дріжджового тіста.
  • Листкове тісто після морозильної камери спочатку потрібно потримати півгодини в холодильнику.
  • Дріжджове тісто також можна розморозити в мультиварці при 40°С.
  • Листкове тісто також можна розморожувати на гарячій батареї, але для цього потрібно загорнути його в кілька пакетів і рушників.
  • Якщо розморожуєте при кімнатній температурі, то тісто потрібно накрити рушником, щоб воно не завітрилося і не вкрилося кіркою.
  • Тісто, скручене в рулон або складене, можна розгортати в міру розморожування. Такий напівфабрикат зручно використовувати одразу, оскільки якщо шари злипнуться, то доведеться розгортати його самостійно. Деякі виробники прокладають шари такого тіста пергаментом, тому не забудьте його прибрати.

Варіанти розморожування тіста

Який би шлях ви не обрали, перед тим як швидко розморозити тісто, його необхідно підготувати до майбутньої процедури. А саме: потрібно вийняти з морозилки і перекласти на верхню полицю в холодильник. Це можна зробити щойно ви увійшли до квартири після роботи.

Мікрохвильовка

Поставте тісто в мікрохвильовку на режим розморожування на потужності 50-80. Час залежатиме від ваги продукту. Але вам доведеться періодично діставати тісто, перевертати його, стежити, щоб воно не прилипло до посуду. Для листкового тіста такий варіант краще не використовувати. А дріжджове варто розморожувати циклами не більше 1-2 хвилин, краще по 45-50 секунд.

На водяній бані

Як розморожувати тісто на водяній бані / Фото: Getty Images

Для цього закип'ятіть воду у великій каструлі, а зверху неї поставте ємність із тістом. Це досить щадний спосіб, який підійде для різних видів тіста.

Духовка

Для цього способу нагрійте духовку до 70°С, щоб вона була теплою, а не гарячою. Необхідно поставити в неї тісто на кілька хвилин і ретельно стежити за процесом, щоб воно не встигло засохнути. Якщо тісто дріжджове, то діставайте його відразу ж, щойно воно почне підніматися.

У теплій воді

Тісто можна загорнути в кілька пакетів, випустити повітря й опустити в ємність із теплою водою. Зверніть увагу, що воду потрібно буде міняти в міру охолодження, щоб підтримувати тісто в одній температурі. На цей процес також може піти 1-2 години.

На плиті

Можна покласти шматок тіста на кришку гарячої каструлі, в якій щось готується. Або поставити миску з тістом поруч із палаючою конфоркою (але не запалювати вогонь під самим тістом). Це прискорить розморожування.

Як розморозити ніжне листкове тісто?

Як розморозити листкове тісто / Фото: Pinterest

Велика частина способів, як швидко розморозити тісто, зовсім не годиться для листкового тіста. Воно вибагливе щодо температури, а особливо болісно ставиться до її перепадів. І якщо ви не хочете зіпсувати свої пиріжки, то "слоєнку" краще розморожувати за всіма правилами. Тобто залиште його прямо в магазинній упаковці внизу холодильника, йдучи вранці на роботу. До вечора воно вже буде готове до оброблення.

Але є і прискорений варіант, який займе години три і при цьому не порушить структуру тіста. З нього знімається упаковка, основа викладається на стіл. При кімнатній температурі розморожування відбувається значно швидше, але вимагає дотримання двох умов:

  1. Тісто має бути прикрите серветкою або рушником. В іншому разі воно завітриться й утворить жорстку скоринку ще до того, як відтане.
  2. Тісто потрібно регулярно перевертати. Інакше зверху воно стане м'яким, а знизу все ще буде "дерев'яним". До того ж, є чимала ймовірність, що воно прилипне.

Але трапляються ситуації, коли основа потрібна скоро, а часу на очікування немає. В екстрених випадках застосовують два способи, до яких радимо вдаватися тільки за крайньої потреби. Адже ризик зіпсувати покупку досить великий, гарантувати збереження піднесеності основи вам ніхто не може.

У першому випадку вам потрібно прибрати упаковку, а саме тісто перекласти в пакет, присипаний борошном на випадок, якщо ви не встежите і тісто прилипне. Зверху кладеться рушник і цей згорток кладеться на радіатор. Перевертати доведеться частіше, щоб розморожування йшло рівномірно. Півгодини почекайте і можна працювати з тістом.

Другий спосіб потребує ручної роботи. Розкладений на столі пласт якомога однаково прогрівається звичайним феном для волосся, увімкненим на мінімальну потужність. Не потрібно домагатися повного відтавання на оброблюваній ділянці: рухайтеся розмашисто по всій площі і періодично перевертайте пласт.

Як розморозити дріжджове тісто?

З цим тістом трохи складніше. Ідеальним способом розморожування буде водяна баня, про яку ми писали вище. Але якщо тісто потрібно розморозити терміново, то господині рекомендують помістити його на 30-40 секунд у мікрохвильовку при режимі розморожування. Якщо такого режиму немає, то краще не ризикувати.

Під впливом високих температур тісто почне швидко підсихати на поверхні, а це прямий шлях до невдалої випічки.

Ще один варіант - щільно загорнути продукт у плівку й опустити в теплу воду або взагалі відправити розморожуватися на кілька хвилин у духовку за температури не вище 45°С. Попередньо зніміть упаковку і покладіть тісто в ємність.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин