Корисні властивості картопляного відвару: загоює рани та замінює молоко
Ми поділимося п'ятьма незвичними способами його використання

Фото: Lifehacker
Ви звикли виливати воду після варіння, проте сьогодні ми навчимо вас використовувати повторно цей відвар для корисні організму.
У ньому міститься чимало крохмалю і мінеральних солей, завдяки чому має досить високу харчову цінність – багатий на вітаміни А, В і С, а також калій, залізо і кальцій. Ви здивуєтесь, коли почуєте про чудодійні властивості цієї води, яка допомагає при застуді, гастриті, артриті та гіпертонії.
Проте варто пам'ятати: картопля має бути свіжа й соковита, а використати картопляний відвар необхідно протягом доби. У холодильнику продукт зберігається кілька днів і швидко втрачає свої цілющі властивості.
Домашній косметолог
Картопляний відвар застосовують і зовнішньо, для догляду за обличчям і тілом. Це відмінний живильний і пом’якшувальний засіб для шкіри. Окрім цього, вода може прискорити процес загоєння ран, подряпин і почервонінь.
Щоб шкіра була чистою і ніжною, робіть картопляні ванночки з остиглого картопляного відвару 2-3 рази на тиждень. А якщо ви не можете справитися із синцями чи мішками під очима вранці, то вмийтеся картопляним відваром, до якого була додана сіль. Цей спосіб ефективний проти набряків, воно як протизапальний і відбілювальний засіб.
Згущувач для домашніх соусів
Ми вже говорили про вміст крохмалю у воді, тому він може слугувати природним згущувачем. Його можна додавати до гострих соусів на базі овочів, щоб зробити їх текстуру густішою, а також м’ясних соусів, які підходять до будь-якого гарніру.
Сметанний соус для молодої відвареної картоплі:
- Вершкове масло – 90 г.
- Сметана середньої жирності – 0,5 ст.
- Картопляний відвар гарячий – 1,5 ст.
- Яйце – 1 шт.
- Кріп, дрібно нарізаний – 0,5 ст.
- Оцет або лимонний сік – 2 ст. л.
Спосіб приготування:
1. Обсмажте борошно у вершковому маслі. Потім додайте кріп і перемішайте, продовжуючи обсмажувати.
2. Додайте картопляний відвар і, довівши до кипіння, варіть на слабкому вогні близько 10-ти хв.
3. Знявши соус з вогню, додайте до нього яйце, збите зі сметаною і лимонним соком, після чого ретельно перемішайте всі інгредієнти.
Згущувач для супів і бульйонів
Якщо мрієте зварити густий суп або ситний, міцний бульйон, то тут без крохмалю не обійтися. Можете додати відвар (на 2-3-літрову каструлю беріть близько 1 склянки) і проварити суп із додаванням картопляної води кілька хвилин на сильному вогні.
Заміна молока
Якщо вам потрібно молоко для тіста на піцу, оладок, млинців чи печива, то візьміть краще картопляний відвар. Крім того, саме окріп картопляного відвару врятує ваше пюре, якщо під рукою раптом не виявилося молока: готова страва стане ще легшою.
Приготування хліба
Так, тільки-но уявіть, із картопляною водою ви можете приготувати домашню випічку.
Картопляний хліб:
- Картопляний відвар – 300 мл.
- Дріжджі сухі – 2,5 ч. л.
- Картопляне пюре готове – 200 г.
- Борошно пшеничне – 450 г.
- Рослинна олія – 2 ст. л.
- Сіль – 1-2 ч. л.
Спосіб приготування:
1. У картопляному відварі розведіть дріжджі.
2. Додайте до відвару борошно, пюре, рослинну олію і сіль.
3. Замісіть тісто, поставте його на годину в тепле місце підніматися.
4. Поставте духовку розігріватися на 200 градусів і підготуйте форму для запікання, змастивши її олією.
5. Випікайте хліб до золотистої скоринки, час від часу перевіряючи готовність шпажкою (вона повинна залишатися сухою при зануренні в хліб).
Раніше ми розповідали, як перемогти безсоння та заснути без ліків.
Також радимо дізнатися, як незвично можна використати яєчну шкаралупу.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!