7 рецептів пишної шарлотки в домашніх умовах
Підготували рецепти та розкрили кілька секретів смачної шарлотки

Як легко та швидко зробити шарлотку: 7 рецептів / Фото: Getty Images
Шарлотку готувати нескладно, головне - зробити тісто пишним. У цій статті ми зібрали всі нюанси приготування пирога. Шарлотка вийде повітряною і з хрусткою скоринкою. Перш ніж переходити до приготування, давайте розберемо основні секрети приготування шарлотки.
Секрети приготування шарлотки
- Смак і зовнішній вигляд пирога залежить від яблук. Найвідповідніший сорт - антонівка. Вибирайте міцні та тверді плоди - м'якші виділяють багато вологи, і шарлотка може вийти сируватою.
- Перед випічкою обваляйте шматочки яблук у кориці. Таким чином вони залишаться соковитими, а пиріг набуде вишуканого аромату.
- Процес збивання яєць впливає на результат. Відокремте білки від жовтків. Збийте жовтки з цукром, а потім білки з цукром і з'єднайте обидві маси. Пиріг, який був приготований таким чином, вийде повітряним і матиме хрустку скоринку. Яйця беріть кімнатної температури, а посуд має бути чистим - крапля води або жиру може зіпсувати результат.
- Обов'язково просівайте борошно. Таким чином воно збагатиться киснем, і випічка вийде ніжною, легкою та пишною. Секрет пишної шарлотки полягає не в додаванні розпушувача, а у збиванні білків і жовтків окремо, у просіюванні борошна і в делікатному змішуванні продуктів. Важливо не допустити осідання білків і зберегти повітряну текстуру.
- Соду можна не додавати в тісто.
- Якщо додати в тісто вершкове масло або сметану, пиріг набуде ніжного вершкового смаку.
- Ставте пиріг у розігріту до 200° С духовку і випікайте 30-40 хвилин. Щоб він не осів, вимкнути духовку можна за 10 хвилин до готовності.
Класична шарлотка з яблуками

Інгредієнти:
- великі яблука - 3 штуки (або 500 грамів);
- цукор - 150 грамів;
- борошно - 115 грамів;
- яйце - 3 штуки;
- розпушувач тіста - 1 чайна ложка;
- ванільний цукор - 8 грамів;
- цукрова пудра - 5-10 грамів.
Приготування
- Збийте яйця на середній швидкості міксера до однорідного стану.
- Змішайте ванільний цукор зі звичайним. Продовжуючи збивати яйця на середній швидкості, додайте до них цукор у 4-5 заходів. Додавайте нову порцію, коли попередня повністю перемішалася.
- Коли весь цукор буде додано, збільште швидкість міксера до максимуму. Збивайте масу 10-15 хвилин, поки вона не стане пишною, світлою і щільною.
- Змішайте борошно і розпушувач, просійте в яєчну суміш. На низькій швидкості міксера перемішайте інгредієнти до однорідного стану - це займе не більше хвилини.
- Яблука розріжте, видаліть серцевину і наріжте їх на невеликі шматочки завтовшки приблизно 0,5 сантиметрів.
- Форму для запікання застеліть пергаментом, перекладіть у неї яблука. Зверху вилийте ¼ тіста і перемішайте з яблуками. Зверху вилийте тісто, що залишилося. Таким чином бісквіт і яблука пропечуться зсередини, а зверху буде хрустка скоринка.
- Поставте шарлотку в нагріту духовку і запікайте 40-45 хвилин за 180° С. Тісто має піднятися і покритися золотистою скоринкою. Готовність перевіряйте зубочисткою.
- Готову шарлотку остудіть і присипте цукровою пудрою.
ПП-шарлотка з яблуками
Інгредієнти:
- яблука - 3-4 штуки;
- яйця - 8 штук;
- замінник цукру - 18 грамів;
- рисове борошно - 100 грамів;
- кукурудзяний крохмаль - 20 грамів;
- розпушувач - 2 чайні ложки;
- молоко - 12 мілілітрів;
- мелена кориця - за смаком.
Приготування
- Очистіть яблука. Одну половину фруктів наріжте невеликими кубиками, а другу - тонкими скибочками.
- Білки відокремте від жовтків. Збийте їх міксером із замінником цукру до м'яких піків.
- Борошно просійте з крохмалем і розпушувачем.
- Жовтки змішайте з молоком. Всипте борошно і збийте міксером до однорідності.
- Акуратно вмішайте білки в тісто. Додайте яблука, нарізані кубиками.
- Розігрійте духовку до 180° С. Форму діаметром 20 сантиметрів застеліть папером для випічки.
- Вилийте тісто у форму, зверху викладіть скибочки яблук, посипте корицею.
- Випікайте ПП-шарлотку 35-45 хвилин до золотистого кольору.
Шарлотка з сиром і яблуками

Інгредієнти
- яйця - 3 штуки;
- звичайний цукор - 150 грамів;
- ванільний цукор - 1 чайна ложка;
- сіль - 1 щіпка;
- сир - 250 грамів;
- вершкове масло - 120 грамів + для змащування;
- борошно - 250 грамів;
- розпушувач - 1 чайна ложка;
- яблука - 3 штуки.
Приготування
- Міксером збийте яйця, цукор і сіль. Має вийти пишна біла маса.
- Додайте сир і розм'якшене масло, збийте ще раз.
- З'єднайте борошно та розпушувач. Частинами додавайте в сирну масу, перемішуючи лопаткою до однорідності.
- Яблука очистіть від шкірки та серцевин. Наріжте 2 плоди скибочками, а третій - кубиками. Додайте кубики в тісто.
- Змастіть олією не надто широку форму. Викладіть туди тісто. Зверху розкладіть скибочки яблук по колу.
- Випікайте шарлотку з сиром і яблуками 50-60 хвилин у духовці, розігрітій до 180° С.
Шарлотка на кефірі
Інгредієнти:
- рослинна олія - 2 столові ложки + для змащування;
- яблука - 2-3 штуки;
- борошно - 370 грамів;
- яйця - 4 штуки;
- цукор - 200 грамів;
- сіль - ½ чайних ложки;
- кефір - 450 мілілітрів;
- розпушувач - 2 чайні ложки;
- ванільний екстракт - 1 чайна ложка.
Приготування
- Розігрійте духовку до 180° С. Круглу форму для випічки змастіть рослинною олією.
- Яблука очистіть, наріжте невеликими кубиками і змішайте з 1 столовою ложкою борошна.
- Яйця збийте міксером із цукром і сіллю у світлу пишну масу. Додайте кефір, рослинну олію і ванільний екстракт, перемішайте.
- Борошно просійте з розпушувачем і частинами додайте до рідких інгредієнтів, збийте тісто міксером до однорідності.
- Додайте яблука в тісто, перемішайте їх. Вилийте його у форму. Випікайте шарлотку 45-55 хвилин до золотистого кольору.
Шарлотка з яблуками та бананами

Інгредієнти
- яблука - 2 штуки;
- банан - 2 штуки;
- яйце - 3 штуки;
- цукор - 1 склянка;
- борошно - 1 склянка;
- розпушувач тіста - 1 чайна ложка.
Приготування
- У чашу міксера помістіть яйця та цукор. Збийте до появи піни. Додайте пшеничне борошно, змішане з розпушувачем. Знову ретельно перемішайте.
- Банани очистіть від шкірки, наріжте тонкими кружечками. Яблука помийте, видаліть серцевинки. Наріжте невеликими кубиками.
- У змащену форму викладіть шар бананових кружечків, потім шар яблук і залийте фрукти тістом.
- Випікайте щонайменше півгодини за температури 180° С.
Пісна шарлотка з яблуками
Інгредієнти:
- борошно - 400 грамів;
- цукор - 250 грамів;
- сіль - ¼ чайних ложки;
- розпушувач - 10 грамів;
- вода - 250 мілілітрів;
- рослинна олія - 100 мілілітрів + для змащування;
- лимон - 1 штука;
- яблука - 3-4 штуки.
Приготування
- Просіяне борошно з'єднайте з цукром, сіллю та розпушувачем. Додайте воду кімнатної температури та масло. Розмішайте, щоб не залишилося грудок.
- Лимонну цедру зніміть за допомогою дрібної терки, а з м'якоті вичавіть сік. Змішайте все з тістом.
- Яблука очистіть і наріжте невеликими шматочками. Додайте в тісто та перемішайте.
- Форму змастіть маслом і викладіть у неї тісто.
- Запікайте пиріг приблизно 40-45 хвилин за температури 180 °С.
М'ятна шарлотка
Інгредієнти
- борошно - 150 грамів;
- яйця - 4 штуки;
- цукор - 200 грамів;
- яблука - 2 штуки;
- м'ята - 50 грамів;
- олія рослинна - 1 столова ложка.
Приготування
- Листя м'яти промийте та обсушіть. Помістіть у блендер одне яйце з листям м'яти.
- Подрібніть до однорідного стану. Перелийте в миску.
- Вбийте в суміш три яйця, додайте цукор і збивайте міксером на високій швидкості протягом 5 хвилин.
- Просійте борошно. Збийте суміш міксером на низькій швидкості.
- Добре помийте яблука та наріжте кубиками. Додайте їх у м'ятне тісто і добре перемішайте.
- Форму застеліть папером для випічки, змастіть рослинною олією та перекладіть у неї тісто.
- Випікайте в духовці, заздалегідь розігрітій до 180° С протягом 30-35 хвилин. Готовність перевірте дерев'яною шпажкою.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!
Читайте також
Головне за сьогодні