ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Консервація гострого перцю на зиму: 5 покрокових рецептів

Рецепти 18:05 - 18 жовтня 2024

За цими рецептами можна законсервувати гострий перець на зиму

Консервація гострого перцю на зиму: 5 покрокових рецептів

5 рецептів приготування гострого перцю на зиму / Фото: Getty Images

Осінь - пора закруток сезонних овочів, підготовка до зими. Гострий перець на зиму - незвичайний, і, можна навіть сказати, рідкісний рецепт. Але всім, хто любить гострий перець, - ця заготівля на зиму обов'язково припаде до смаку. Зібрали для вас найкращі рецепти цієї закуски.

1. Маринований гострий перець

Маринуємо гострий перець на зиму / Фото: Pexels

Найкращий, найшвидший і найпростіший рецепт для любителів гострого.

Інгредієнти (на 1 л банку):

  • перець гострий - попередньо щільно набити банку, скільки увійде;
  • сіль - 0,5 столової ложки;
  • цукор - 1 столова ложка;
  • оцет 9% - 50 мл.

Наповнюємо банку добре вимитим гострим стручковим перцем, він має лежати досить щільно, але не слід набивати його настільки, щоб він зламався - це нам потрібно для того, щоб зрозуміти кількість продукту. Виймаємо перець із банки і ретельно стерилізуємо її. Знову набиваємо банку перцем і заливаємо окропом.

Перець має постояти 10-15 хвилин, закритий кришечкою. Після цього зливаємо воду з банки, додаємо сіль, цукор і ще раз кип'ятимо маринад. Оцет слід лити не у воду, а безпосередньо в банку. Потім заливаємо перець маринадом і закатуємо на зиму. Закуска готова!

2. Гострий перець у медовому маринаді

Рецепт гострого перцю в маринаді / Фото: Pexels

Цей варіант закуски виходить і гострим, і пікантним водночас. А якщо взяти гострий стручковий перець двох видів - червоний і зелений, то заготівля вийде не тільки смачною, а й дуже красивою. Взимку вона може послужити не тільки закускою, а й прикрасою святкового столу. Подається такий перець до столу як самостійна закуска або в складі тарілки з соліннями. Крім того, цей перець можна подавати з гарніром до м'яса, риби, птиці, тушкованих овочів. Зігрівальні закуски взимку завжди доречні.

Інгредієнти (на 6 порцій):

  • перець гострий - 0,5 кг;
  • часник - 20 г;
  • оцет столовий 9 % - 250 мл;
  • оцет яблучний - 250 мл;
  • мед - 3 столові ложки з гіркою (якщо мед рідкий - 4 столові ложки);
  • петрушка свіжа - 6 гілочок;
  • коріандр (зерна) - 15 г;
  • сіль - 0,5 столової ложки.

Вимийте перець двох кольорів і підготуйте продукти за списком. Ця кількість інгредієнтів ідеально вміщається в 3 баночки по 250 мл.

Банки ретельно миються (можна продезінфікувати з содою) і стерилізуються. Кришки теж бажано стерилізувати (особливо, якщо кришка гвинтова) - так більша вірогідність, що із заготівлею під час зберігання все буде добре. Стерилізацію необхідно виконувати протягом щонайменше 15 хвилин.

Перець нарізається кільцями. Насіння видаляють за бажанням. Але пам'ятайте, що з насінням перець більш пекучий. Працюйте строго в рукавичках, інакше ризикуєте отримати опік шкіри. Часник також слід порізати, найкраще - великими пластинами.

Змішайте два види оцту і мед, дайте трохи постояти. У цей час по баночках розкладіть гілочки петрушки, нарізаний часник і коріандр. Наповніть баночки перцем і залийте маринадом. Зверніть увагу, що це «холодний» спосіб закачування, бо маринад ми не кип'ятимо. Баночки закриваємо герметично, ховаємо в темне, бажано прохолодне місце.

Запам'ятайте, що чим довше перець стоїть, тим смачнішим і пікантнішим він виходить. І, звісно, стає більш пекучим. «Першу пробу» рекомендуємо знімати не раніше, ніж через 1,5-2 місяці, а далі - скільки його витримувати - вже за бажанням.

3. Маринований гострий перець по-корейськи

Як замаринувати гострий перець по-корейськи / Фото: Pexels

Готується ця закуска швидко, готувати її легко. Вона яскрава, смачна, зігріваюча.

Інгредієнти (на 9 порцій):

  • перець гострий - 300 г (25-30 шт.);
  • часник - 30 г;
  • коріандр мелений - 1,5 чайні ложки;
  • оцет 9 % - 5 столових ложок;
  • цукор - 1 столова ложка;
  • сіль -1 столова ложка;
  • перець духмяний горошком - 15-20 шт.
  • вода - 700 мл.

На таку кількість продуктів найкраще взяти три баночки об'ємом 350 мл або 4 по 250 мл. Ретельно вимиваємо і стерилізуємо баночки та кришки.

Перець краще взяти двох кольорів. Щільно складаємо стручки в банки. Кип'ятимо воду, заливаємо банки до країв, закриваємо кришками і чекаємо 10-15 хвилин.

Робимо маринад: змішуємо в каструлі сіль, цукор і додаємо запашний перець горошком, коріандр. Додаємо 700 мл води і доводимо до кипіння. Варимо кілька хвилин. Прокип'ятивши, додаємо оцет.

Зливаємо з банок окріп, яким був залитий перець, і заливаємо маринадом. Щільно закручуємо кришки. Остудити баночки краще перевернутими й укутаними протягом кількох днів.

4. Гострий перець, маринований із гірчицею та медом

Робимо гострий перець із гірчицею та медом / Фото: Pexels

Прекрасне яскраве доповнення до баранини, яловичини або свинини на вашому столі.

Інгредієнти (на 1 баночку 300 мл):

  • перець гострий - 250-300 г;
  • мед - 2 столові ложки;
  • оцет столовий 9% - 100-120 мл;
  • гірчиця в зернах (суха) - 1 чайна ложка;
  • перець чорний горошком - 5-7 шт.

Ретельно вимитий перець проколіть у кількох місцях зубочисткою: так маринад опиниться і всередині. Всипте у вимиті та стерилізовані банки гірчицю і перець горошком.

Окремо змішайте оцет і мед. Замість звичайного столового оцту можна взяти яблучний, але його знадобиться трохи більше. Набийте баночки перцем і залийте холодним маринадом. Зберігайте заготовку в холоді.

5. Маринований гострий перець із цибулею та часником

Маринований гострий перець із цибулею та часником / Фото: Pexels

Готується заготівля легко, вживається взимку швидко, тому радимо заготовити побільше. Перець виходить дуже «міцним» за рахунок додавання часнику.

Інгредієнти:

  • перець гострий (можна взяти звичайний стручковий, можна використати і халапеньо) - 900 г;
  • часник - 10 зубчиків;
  • цибуля ріпчаста - 2-3 середні цибулини;
  • чебрець свіжий - 10 гілочок (за смаком);
  • чебрець сушений - 1 чайна ложка (можна використовувати якийсь один);
  • лавровий лист - 4 шт;
  • оцет винний 6% - 660 мл;
  • сіль - 2 столові ложки;
  • цукор - 2 столові ложки;
  • вода - 140 мл.

Нарізаємо перець кільцями (щоб уникнути опіків, рукавички обов'язкові). Цибулю очищаємо від шкірки, нарізаємо кільцями і додаємо до перцю. Часник нарізаємо пластинами і разом із чебрецем теж додаємо до перцю та цибулі. Добре перемішуємо (теж у рукавичках).

Воду доводимо до кипіння, додаємо в неї сіль і цукор. Перемішуємо і чекаємо розчинення солі та цукру, після цього вливаємо оцет. Кип'ятити маринад не потрібно, достатньо довести до кипіння, одразу ж зняти з вогню і залити перець з іншими інгредієнтами.

Розподіляємо отриману масу разом із маринадом по баночках. Закриваємо банки стерильними кришками і прибираємо під ковдру повільно остигати. Потім прибираємо маринований гострий перець у холодне місце і насолоджуємося пікантним смаком усю зиму.

Спробуйте різні варіанти маринування гострого перцю та потіште взимку себе і своїх гостей чудовою пікантною закускою.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин