ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Алича: корисні властивості кисло-солодких плодів

Здоров'я 13:35 - 12 жовтня 2023

Пропонуємо дізнатися про корисні властивості аличі

Алича: корисні властивості кисло-солодких плодів

Названо корисні властивості аличі/Фото: Рixabay

Алича, або як її ще називають, вишнева слива, була вперше виявлена в західному Тегерані, а також у горах Ірану. Сьогодні ця ягода розповсюджена по всьому світу. Алича багата такими вітамінами: РР, А, В1, В2, С, Е, а також мінералами - кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, залізо.

Алича корисна для вживання в будь-якому вигляді - як у свіжому, так і в переробленому. Її рекомендують дітям для поліпшення росту, вагітним жінкам, матерям-годувальницям, людям похилого віку, а також у разі хронічних запальних уражень печінки та жовчних шляхів.

Чим ще корисна ця жовта ягода, читайте нижче.

6 корисних властивостей аличі

Допомагає схуднути

Алича має приблизно 40 ккал на 100 г і менше 1% жиру. Це чудовий продукт при схудненні, оскільки він забезпечує організм клітковиною, яка зменшує всмоктування жиру в кишечнику. Крім того, харчові волокна допомагають контролювати вагу завдяки створюваному ефекту ситості.

Багата вітаміном С

Стигла алича містить велику кількість вітаміну С, що сприяє зміцненню імунітету. Концентрація вітаміну може становити від 10 до 20% від рекомендованої добової норми в 100 грамах продукту. Цей вітамін має сильну антиоксидантну дію, а також захищає організм від розвитку хронічних захворювань.

Незріла алича теж є джерелом лимонної кислоти, яка може призвести до розладу шлунка, кислотного рефлюксу, а також погіршити стан гастриту або виразки шлунка.

Корисна для травлення

Алича вважається природним пребіотиком. У вмісті цього фрукта багато пектину - неперетравлюваного рослинного матеріалу, що належить до розчинної клітковини.

Пектин сприяє ферментуванню в товстій кишці, вивільняючи корисні сполуки, що живлять там корисні бактерії. Ці пребіотичні властивості допомагають підтримувати здоров'я травної системи.

У шлунково-кишковому тракті ця речовина не перетравлюється, але зате активно поглинає воду, тим самим змінюючи структуру на гелеподібну. Основна користь пектинів - всмоктування і виведення з кишечника токсичних речовин, тим самим сприяючи природному очищенню організму.

Високий вміст корисних бактерій у кишечнику забезпечує засвоєння поживних речовин, пригнічуючи ріст і розвиток шкідливих організмів і відновлюючи слизову оболонку товстого кишечника. Регулярне вживання продуктів, які багаті на пектин, покращують здоров'я травної системи.

Допомагає при запорах і геморої

Враховуючи той факт, що в аличі багато пектину, поглинаючи воду, він стає гелеподібним, що допомагає пом'якшити випорожнення і позбавити запорів.

Для серцево-судинної системи

У м'якоті аличі зосереджена висока концентрація потужних антиоксидантних сполук, що пригнічують механізм окиснення жирів, завдяки чому чиниться профілактична дія проти серцево-судинних захворювань.

Особливо корисна темна алича, в якій містяться антоціани. Ці речовини у великих кількостях пригнічують активність протизапальних маркерів і вільних радикалів, які завдають шкоди серцево-судинній системі.

Джерело антиоксидантів

Кожен сорт аличі містить свій набір антиоксидантів. Так, жовта алича багата на каротин, а фіолетова і червона - на антоціани. Для отримання максимальної користі краще вживати аличу разом зі шкіркою у свіжому вигляді. Завдяки великій кількості антиоксидантів регулярне вживання аличі допоможе поліпшити стан шкіри, зберегти гостроту зору, поліпшити пам'ять, зміцнити нервову і серцево-судинну системи.

Раніше ми розповідали все про користь та шкоду фініків. Вони вже давно стали улюбленими ласощами не лише мешканців східних країн, а й українців. Спробуємо розібратися в користі фініків.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин