Алича: корисні властивості кисло-солодких плодів
Пропонуємо дізнатися про корисні властивості аличі

Названо корисні властивості аличі/Фото: Рixabay
Алича, або як її ще називають, вишнева слива, була вперше виявлена в західному Тегерані, а також у горах Ірану. Сьогодні ця ягода розповсюджена по всьому світу. Алича багата такими вітамінами: РР, А, В1, В2, С, Е, а також мінералами - кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, залізо.
Алича корисна для вживання в будь-якому вигляді - як у свіжому, так і в переробленому. Її рекомендують дітям для поліпшення росту, вагітним жінкам, матерям-годувальницям, людям похилого віку, а також у разі хронічних запальних уражень печінки та жовчних шляхів.
Чим ще корисна ця жовта ягода, читайте нижче.
6 корисних властивостей аличі
Допомагає схуднути
Алича має приблизно 40 ккал на 100 г і менше 1% жиру. Це чудовий продукт при схудненні, оскільки він забезпечує організм клітковиною, яка зменшує всмоктування жиру в кишечнику. Крім того, харчові волокна допомагають контролювати вагу завдяки створюваному ефекту ситості.
Багата вітаміном С
Стигла алича містить велику кількість вітаміну С, що сприяє зміцненню імунітету. Концентрація вітаміну може становити від 10 до 20% від рекомендованої добової норми в 100 грамах продукту. Цей вітамін має сильну антиоксидантну дію, а також захищає організм від розвитку хронічних захворювань.
Незріла алича теж є джерелом лимонної кислоти, яка може призвести до розладу шлунка, кислотного рефлюксу, а також погіршити стан гастриту або виразки шлунка.
Корисна для травлення
Алича вважається природним пребіотиком. У вмісті цього фрукта багато пектину - неперетравлюваного рослинного матеріалу, що належить до розчинної клітковини.
Пектин сприяє ферментуванню в товстій кишці, вивільняючи корисні сполуки, що живлять там корисні бактерії. Ці пребіотичні властивості допомагають підтримувати здоров'я травної системи.
У шлунково-кишковому тракті ця речовина не перетравлюється, але зате активно поглинає воду, тим самим змінюючи структуру на гелеподібну. Основна користь пектинів - всмоктування і виведення з кишечника токсичних речовин, тим самим сприяючи природному очищенню організму.
Високий вміст корисних бактерій у кишечнику забезпечує засвоєння поживних речовин, пригнічуючи ріст і розвиток шкідливих організмів і відновлюючи слизову оболонку товстого кишечника. Регулярне вживання продуктів, які багаті на пектин, покращують здоров'я травної системи.
Допомагає при запорах і геморої
Враховуючи той факт, що в аличі багато пектину, поглинаючи воду, він стає гелеподібним, що допомагає пом'якшити випорожнення і позбавити запорів.
Для серцево-судинної системи
У м'якоті аличі зосереджена висока концентрація потужних антиоксидантних сполук, що пригнічують механізм окиснення жирів, завдяки чому чиниться профілактична дія проти серцево-судинних захворювань.
Особливо корисна темна алича, в якій містяться антоціани. Ці речовини у великих кількостях пригнічують активність протизапальних маркерів і вільних радикалів, які завдають шкоди серцево-судинній системі.
Джерело антиоксидантів
Кожен сорт аличі містить свій набір антиоксидантів. Так, жовта алича багата на каротин, а фіолетова і червона - на антоціани. Для отримання максимальної користі краще вживати аличу разом зі шкіркою у свіжому вигляді. Завдяки великій кількості антиоксидантів регулярне вживання аличі допоможе поліпшити стан шкіри, зберегти гостроту зору, поліпшити пам'ять, зміцнити нервову і серцево-судинну системи.
Раніше ми розповідали все про користь та шкоду фініків. Вони вже давно стали улюбленими ласощами не лише мешканців східних країн, а й українців. Спробуємо розібратися в користі фініків.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!