Рослинне м’ясо проти тваринного: чи насправді альтернатива корисніша за традиційний продукт
В останні роки у світі стрімко зросла популярність рослинного м'яса й на українському ринку також починають з'являтися такі продукти

Чи насправді рослинне м’ясо є альтернативою звичайному: що корисніше для здоров’я/Фото: Kyle Mackie/Unsplash
Протягом останніх років у світі спостерігається вибух альтернатив м’яса. На рослинній основі випускають гамбургери, ковбаси та навіть стейки. Порівняно з продуктами на основі м’яса, ці альтернативи часто мають майже однакову кількість білка та містять необхідні поживні речовини, такі як залізо та вітаміни групи В. Розбираємось у тому, чи справді рослинне м'ясо є здоровішою альтернативою тваринному.
Рослинне м’ясо вважається "обробленим" продуктом

Хоча деякі рослинні альтернативи м’ясу містять необхідні поживні речовини, яких немає в м’ясі тварин, як-от клітковина, ці продукти зазвичай містять більше інгредієнтів, ніж аналоги тваринного походження, і вважаються обробленими харчовими продуктами.
Наприклад, у цих продуктах ви можете побачити такі інгредієнти, як метилцелюлоза та карагенан. Ці інгредієнти не мають обмежень щодо споживання, тому їх можна споживати як частину здорової дієти. Проте, багато альтернативного м'яса виготовлено із сої, інгредієнта, на який у деяких людей може бути алергія. Так само як і на глютен, який також є поширеним інгредієнтом у рослинному м'ясі.
Поживні речовини рослинного та тваринного м’яса

Додатковим занепокоєнням, яке слід враховувати при вживанні альтернативного м’яса, є біодоступність його поживних речовин. Попри те, що ці продукти містять багато тих самих вітамінів і мінералів, що містяться в м’ясі тварин, через їх рослинне походження, вони не засвоюються в організмі з такою ж швидкістю, як однакові кількості поживних речовин тваринного походження.
Наприклад, хоча ми можемо засвоювати 25-30% заліза тваринного походження, ми засвоюємо лише 1-10% заліза рослинного походження. Подібним чином, цинк рослинного походження менш біодоступний, ніж тваринного походження.
Рослинні замінники м’яса є джерелом необхідних поживних речовин для тих, хто вважає за краще не їсти м’ясо. Проте, засвоюється та використовує організмом нижчий відсоток поживних речовин.
При цьому рослинне м'ясо містить більше натрію, ніж тваринне. Наприклад, одна котлета з рослинного м'яса містить близько 540 міліграмів натрію, що еквівалентно 23% від щоденної рекомендованої норми. Класична котлета з яловичини містить близько 85 міліграмів натрію.
Чи варто переходити з тваринного м'яса на рослинне

Доступність м’ясних альтернатив є корисною для споживачів, оскільки вона забезпечує важливі поживні речовини для тих, хто може мати більш обмежений вибір їжі через харчові переваги, наприклад, дотримуючись веганської дієти.
При цьому, якщо у людини немає особистих обмежень щодо вживання тваринного м'яса, кращим рішенням буде продовжувати вживати традиційний продукт, а не його рослинний аналог.
Повноцінна дієта, яка містить продукти тваринного та рослинного походження, може забезпечити широкий спектр основних поживних речовин з мінімальною кількістю сумнівних інгредієнтів. Хоча рослинні альтернативи можуть бути джерелом поживних речовин у збалансованому раціоні, їх не слід вважати кращими за варіанти на основі м’яса, керуючись лише аспектом корисності для організму.
Раніше ми писали, які продукти не можна їсти при гіпертонії. Ці продукти варто викреслити зі свого раціону, якщо ви маєте підвищений артеріальний тиск.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!