Що станеться з вашим організмом, якщо ви їстимете червоне м’ясо кожного дня
Багатьом відомо, що червоне м'ясо не надто корисний продукт, а якщо його готувати не відповідним чином та їсти кожного дня, то він узагалі стає небезпечним

7 шкідливих ефектів для вашого організму від щоденного вживання червоного м’яса/Фото: Eiliv Aceron/Unsplash
Щодо споживання червоного м’яса існує багато думок. У той час як віддані м’ясоїди запасаються яловичиною, бараниною та свининою, деякі люди не підходять до цього продукту взагалі. Як не дивно, цей продукт має деякі переваги, такі як велика кількість білка та різноманітних основних поживних речовин, але чи варто їсти червоне м'ясо кожного дня? Однозначно ні, а щоб ви краще у цьому переконалися, ми розповімо про наслідки для вашого організму від такого раціону.
Деталі
За даними Всесвітнього фонду дослідження раку, ви не маєте їсти понад три порції червоного м’яса на тиждень, що становить приблизно 350-500 грамів у вареному вигляді. При регулярному вживанні цього продукту понад норму у вас можуть виникнути негативні побічні ефекти, про які ми розповімо нижче.
Навантаження на серце

Під час регулярного споживання червоного м'яса основна шкода від цього продукту припадає на серце, тому раціони з високим вмістом цього продукту можуть спричинити виникнення серцево-судинних захворювань (ССЗ).
Нещодавнє дослідження показало, що вживання приблизно 1,1 порції червоного м’яса на день, включаючи яловичину, свинину, бізона та оленину, пов’язано з підвищенням шансів атеросклеротичних ССЗ на 22%.
Велика кількість насичених жирів
Насичені жири містяться в більшості продуктів тваринного походження й червоне м'ясо не виключення.
Наприклад, шматок стейка Рібай вагою 85 грамів містить приблизно вісім грамів насиченого жиру, що становить приблизно 40% рекомендованої добової норми споживання. Споживання насиченого жиру підвищує кількість "поганого" холестерину в організмі, що пов’язано з вищим ризиком хвороба серця.
За даними клініки Мейо високий рівень насичених жирів може сприяти атеросклерозу, тобто скупченню холестеринових бляшок на стінках артерій, що перешкоджають кровотоку.
Швидкий набір ваги

Окрім того факту, що насичені жири можуть серйозно вплинути на ваше здоров’я, впливаючи на рівень холестерину, вони також можуть принести до вашого організму більше калорій, що призведе до збільшення ваги.
Один стейк вагою 225 грамів містить 614 калорій із загальною кількістю жиру 46 грамів — це 66% денної норми, виходячи з раціону з 2000 калорій. Дієти з високим вмістом продуктів тваринного походження, особливо червоного м’яса, можуть сприяти збільшенню випадків ожиріння, яке саме по собі є фактором ризику виникнення серцево-судинних захворювань, діабету та раку.
Удар по кишечнику
Насичені жири у червоному м’ясі можуть негативно вплинути як на ваше серце, так і на кишковий мікробіом — спільноту мікроорганізмів, які живуть у вашому кишечнику та впливають на ваш імунітет, розумову активність, травлення тощо. Удар по кишечнику також може вплинути й на здоров'я серцево-судинної системи. Вчені зараз активно досліджують, як вживання червоного м'яса впливає на бактерії у кишківнику.
Запалення

Хоча точні причини не встановлені, але фахівці також пов'язують споживання червоного м’яса із запальними біомаркерами, які можуть призвести до збільшення ризику розвитку хронічних захворювань.
Клініка Клівленда зазначає, що червоне м’ясо може сприяти запаленню завдяки вмісту насичених жирів. Крім того, червоне м’ясо також може призвести до певних видів раку, які раніше пов’язували із хронічним запаленням. У дослідженні, опублікованому в Journal of the American College of Nutrition, вчені виявили, що споживання червоного та обробленого м’яса може бути пов’язане з раком "через запалення".
Травлення
Попри всі суперечки, пов’язані з вживанням червоного м’яса, рідко мова йде про те, що воно може вплинути на ваш шлунок. Червоне м'ясо, як правило, є більш жирним білком, що може викликати неприємні шлунково-кишкові симптоми у тих, хто має труднощі з перетравленням жиру. Тому цей продукт не найкраще підходить як головне джерело білка у вашому раціоні.
Результатом дієти з високим вмістом жиру може бути розвиток діареї та рефлюксу. Ймовірно, це не єдині проблеми зі шлунком, які може викликати постійне вживання червоного м'яса, тому потрібно звернути увагу на цей аспект, якщо стикаєтесь з подібними проблемами.
Надмірне споживання натрію

Червоне м’ясо – це не лише свіжі частини корови, свині чи баранини на прилавку у м'ясники. Ви можете знайти його оброблені версії у вигляді сосисок, ковбаси, бекону на прилавках супермаркетів. Таке м'ясо зазвичай містить більше натрію та консервантів, які негативно впливають на здоров'я.
За даними Американської кардіологічної асоціації, людині рекомендовано споживати щонайбільше 2300 міліграмів натрію на день. Лише одна сосиска може містити 569 міліграмів натрію, що становить майже чверть вашого максимального споживання за день. Попри те, що це може покращити смак їжі, занадто велика кількість цього мінералу може призвести до проблем з нирками, збільшення ваги та високого кров'яного тиску.
Чим замінити червоне м'ясо
Якщо ви боїтеся розвитку будь-якої з цих проблем зі здоров’ям, можливо, настав час скоротити споживання червоного м’яса. Не хвилюйтеся, є ще маса інших продуктів з високим вмістом білка, які можуть мати протилежний до червоного м'яса ефект для здоров'я.
Нежирне м’ясо, таке як курка, індичка та риба, пов’язане з меншим ризиком розвитку багатьох хронічних захворювань, оскільки в цих білках мало насичених жирних кислот і холестерину. Багато видів риби насправді можуть захищати від хвороб серця, оскільки вона багата омега-3 жирними кислотами. Також можна спробувати їсти горіхи та тофу і якомога більше овочів.
Раніше ми розповідали, як людям подолати цукрову залежність. Ділимося простими кроками, які допоможуть знизити кількість солодкого в раціоні.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!