Склянка вітамінів чи рідкий десерт: що приховують соки?
Експерти розбиралися, чи справді є корисним цей напій

Склянка вітамінів чи рідкий десерт: що приховують соки?/Фото: pexels
Деякі експерти кажуть, що нам взагалі не слід пити фруктові соки. Інші вказують на клітковину, вітаміни та протизапальні властивості, які вони містять. Епідеміолог і письменник Тім Спектор заявив, що перед тим, як пити апельсиновий сік, потрібно бути попередженим про шкоду для здоров'я, і він волів би, щоб люди пили Coca-Cola. Попри всі перестороги світовий ринок соків зростає.
Деталі
У США 100%-ий сік є рекомендованим “основним напоєм” поряд з водою. Однак у Канаді сік взагалі виключено з рекомендацій щодо здорового харчування. Інші країни, як правило, знаходяться десь посередині. Велика Британія, Іспанія та Нідерланди рекомендують обмежити споживання соку однією порцією на день, тоді як у Новій Зеландії обмеження становить один раз на тиждень, а Австралія пропонує одну порцію “зрідка”.
Семмі Гілл, зареєстрований дієтолог Британської дієтичної асоціації, зазначає, що соки є концентрованим джерелом вітамінів, мінералів та фітохімічних речовин, таких як поліфеноли. Дослідження, проведені в США, Канаді та Ірані, “показали, що вживання апельсинового або яблучного соку пов’язане зі зниженням рівня запалення та покращенням серцево-судинного здоров’я”. За її словами, від цього продукту краще не відмовлятися.
Проте одночасно з цим, сік також є концентрованим джерелом цукру (головним чином фруктози). Споживання занадто великої кількості цих “вільних цукрів” сприяє карієсу та ожирінню, а також може наражати вас на ризик розвитку діабету 2 типу. ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільних цукрів, включаючи ті, що містяться у фруктовому соку, до менш ніж 10% від добової норми калорій.
Гілл також зазначає, що вживання фруктів та овочів у рідкому вигляді дуже відрізняється від вживання цілих фруктів та овочів у їхньому неушкодженому вигляді. Вона вказує, що від соків людина отримує лише часткову користь, так як втрачає клітковину, яка міститься в шкірці та м’якоті фрукта. Крім того, у рідкій формі фрукти проходять через кишківник і швидше всмоктуються, що може призвести до швидкого викиду цукру в кров.
Овочеві соки, як правило, містять менше цукру та ширший спектр поживних речовин. В австралійському огляді 2024 року робиться висновок, що хоча потрібні додаткові дослідження овочевих соків, вони можуть бути корисним доповненням до раціону людей.
Раніше ми писали про те, що висихання озера Катлабух загрожує продовольчій безпеці півдня України.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!