Чи потрібно чистити печериці перед приготуванням
Розповідаємо, чи потрібно чистити печериці перед приготуванням

Чи потрібно чистити печериці перед приготуванням / Фото: Getty Images
Печериці надають страві пікантності, до того ж вони швидко готуються. Але їх, як і будь-які інші гриби, потрібно вміти правильно обробляти. У цьому матеріалі ми розглянемо, чи потрібно чистити печериці перед приготуванням.
Чистити чи не чистити?
Більшість печериць, які потрапляють на наш стіл, вирощені у штучних умовах. Тому зазвичай їх розмір не перевищує 3-4 сантиметри. У таких грибів настільки ніжна шкірка, що після приготування не відчувається зовсім. Знімати її немає жодної потреби.
У випадку з більшими грибами та грибами з лісу ситуація значно змінюється. Їх шкірка набагато грубіша. Тому перед приготуванням її потрібно знімати. Робити це зручніше ножем невеликого розміру, що міститься в руці. Також у процесі чищення з ніжки гриба видаляється спідничка.
Як чистити печериці?

Процес очищення здійснюється покроково:
- Спочатку струсіть з грибів грунт, що налип, або приберіть його руками.
- Якщо печериці дрібні, протріть їх сухою серветкою - мити або чистити необов'язково. З великих грибів приберіть землю, а потім розріжте на 2-4 частини і зніміть з капелюшків тонку шкірку. Ніжки витріть сухою серветкою. Після всіх цих процесів гриби готові до вживання.
Очищені капелюшки та ніжки мають бути білими, без сірих плям.
Для зручності можна використовувати будь-який предмет, крім серветки – щітку, нову суху губку, ганчірку і так далі. Бажано використовувати щітки з грубою, твердою щетиною.
Пухкі, м'які, темні гриби з вираженим запахом гнилі треба викинути відразу. Вживати їх у їжу не можна. У свіжого печериці капелюшок має білий, світло-коричневий або бежевий колір. Сам гриб пружний та твердий, з матовим блиском.
Гриби з пухкими коричневими капелюшками готувати не потрібно – вони зіпсувалися.
Як підготувати печериці до смаження
Печериці – зовсім нешкідливі представники грибного царства, вони не потребують попередньої термічної обробки. Їх не можна навіть вживати у сирому вигляді без шкоди здоров'ю. Тому варити перед смаженням їх не потрібно. Більш того, відварювання значно знижує смакові характеристики, роблячи печериці м'якшими та менш ароматними.
Як визначити якість та свіжість грибів перед покупкою

При купівлі печериць у магазині або на ринку потенційному покупцю необхідно звернути увагу на низку важливих нюансів:
- Наявність плівки між ніжкою та капелюшком. У свіжого печериці вона біла, пружна та щільна.
- Сухість капелюшка. Гриб повинен бути сухим і гладким на дотик. Якщо він липне хоч трохи, то відкладіть покупку.
- Дрібні плями. Печериця має бути білим або з легким відтінком бежево-сірого. Жодних червоточин, дірок, плям у свіжого гриба немає.
Якщо плід не відповідає якійсь із перерахованих характеристик, то це не означає, що він зіпсований, але термін придатності його добігає кінця. Вжити його потрібно буде в день покупки, зберігати довше немає сенсу.
Свіжі та якісні печериці будуть ідеально білими, матовими, гладкими та трохи бархатистими на дотик.
Походження грибів визначити досить просто. Якщо їх продають не в магазині, а на ринку, то швидше за все вони вирощені в тепличних умовах. Лісові або лучні гриби зустрічаються дуже рідко, візуально вони зовсім інші.
Лісові гриби зовні схожі на поганки.
Є й інші підвиди печериць, які теж відрізняються від звичайних. Наприклад, серпневі, садові, темно-червоні та інші.
У висновку варто відзначити, що якщо ви вирішили приготувати щось із печериць, то оцініть чистоту продукту. Якщо серветка чи щітка не прибрали весь бруд, це означає, що гриби доведеться почистити, знявши з них шкірку. Мити їх з милом або іншими засобами для чищення не можна, тому що все вбереться всередину, і це буде відчуватися при вживанні в їжу.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!