Чим корисний ревінь і які страви можна з ним приготувати
Дивовижні властивості рослини, які ви можливо не знаєте

Фото: Pixabay/Автор- Alex Fox
Вірний помічник при діареї, проблемах із травленням, жовчним міхуром, зниженій кислотності шлунка, "гойдалок" тиску, недокрів'ї та туберкульозі. Все це про чудо-ревінь або ж, як його ще називають, румбамбар.
Він добре витримує заморозки й один з перших може з'явитися на столі весною. Їсти його так чи готувати різноманітні страви можна до кінця червня.
Історія популярності ревеню:
До початку 19 ст. ревінь був відомий людям як лише панацея від хвороб, проте згодом у Китаї оцінили й інші смачні властивості рослини. Тоді він здійснив довгу подорож до Близького Сходу та Росії. Саме "сибірський ревінь" відомий нині в Європі.
Користь ревеню:
Він багатий на поживні речовини та мінеральні солі калію, заліза, фосфору, кальцію, магнію, але особливо цінується за високий вміст вітамінів C, P, A, B1 і органічних кислот (яблучної, лимонної). У 100 г свіжих стебел міститься добова норма вітаміну К, а в корені виявлено хрізаробін.
Коли можна споживати ревінь:
У їжу вживають черешки молодого листя. Ревінь може накопичувати під час росту небажану для організму людини щавельну кислоту. Через це в липні ревінь зазвичай уже непридатний для кулінарного використання, а якщо вологи в ґрунті обмаль, то й значно раніше.
Кому не можна їсти ревінь:
Людям, які мають кровотечі різної етіології і геморої. У великих дозах ця рослина протипоказана при схильності до проносів, гострому апендициті, холециститі, цукровому діабеті, подагрі і ревматизмі. Також не бажаний ревінь вагітним.
А тепер перейдемо саме до смачних рецептів із цієї рослини родини гречкових.
Варення з ревеня
Ревінь – 1 кг, цукор – 1 кг, лимон (можна апельсин або банан) – 1 шт., вода (кип’ячена) – 0,5 склянки.
Стебла очистити від тонкої шкірки, нарізати невеликими шматочками. Приготувати сироп, пильнуючи, щоб він не збіг і не підгорів. Акуратно засипати ревінь і варити доти, доки вся поверхня не покриється піною. Зняти з вогню й дати вистоятися 6–8 годин. Поставити посудину на вогонь, додати нарізаний лимон, і варити до готовності. Варення розкладати в банки гарячим, краще закатати.

Пиріг із ревенем
Для тіста: яйця курячі – 3 шт., кефір – 1 склянка, цукор – 1 склянка, борошно – 2 склянки, ванілін – за смаком, розпушувач тіста – 1 ч. л. Для заливки: яйця – 2 шт., сметана – 200 г. Начинка: ревінь – за смаком, орієнтовно 300 г, цукор для присипання – 2 ст. л. Для посипання: кориця мелена, за смаком.
Тісто: збити міксером яйця з цукром, ваніліном і кефіром. Додати борошно й перемішати ложкою до однорідності. Форму (на цю порцію краще взяти діаметром 27 см) вистлати папером для випічки, змастити її трохи маслом. Вилити у форму тісто. Нарізати очищений ревінь невеличкими шматочками, рівномірно викласти їх на тісто і присипати цукром. Приготувати заливку: збити міксером яйця зі сметаною. Вилити заливку на пиріг, зверху присипати корицею. Обрізати по краях надлишки паперу й поставити пиріг у розігріту духовку. Випікати при 180–200 ºС близько 40 хвилин. Готовий пиріг дістати з духовки, дати охолонути у формі, потім акуратно витягти. Розрізати на порційні шматочки й подавати до чаю або до кави.

Салат із ревенем
Ревінь - 3-4 стебла огірок - 2 шт. помідор - 1 шт. сметана - 2 ст.л. гірчиця французька - 1 ч.л. сіль - 1 щіпка цибуля зелена - 1 перо.
Черешки ревеню очистити, прибравши плівки, які легко відходять стрічками. Подрібнити невеликими шматочками і викласти в салатник. Туди ж відправити нарубані більш крупно помідор і огірок, нарізану зелену цибулю. Заправити овочі з ревенем сметаною. Замість неї можна використовувати густий йогурт без цукру. Додати французьку зернову гірчицю. Трохи підсолити. Інші спеції не будуть потрібні, тут достатньо присутності пікантного ревеню і гірчиці. Перемішати овочевий салат, щоб всі компоненти розподілилися і були рівномірно покриті заправкою.

Компот із ревенем
Стебла ревеня -1 кг, цукор - 1 стакан, вода.
Ножем відріжте верхню і нижню частини стебел ревеню, очистіть стебла від верхнього шару. Наріжте стебла на шматочки довжиною в 2-3 сантиметри. У великій каструлі доведіть до кипіння 4 літри води, додайте цукор і прокип'ятіть 2 хвилини. Увага! Із вказаної кількості інгредієнтів виходить досить кисленький компот, якщо ви любите солодкий - додавайте більше цукру. Додаємо ревінь. Регулюємо вогонь так, щоб компот варився на повільному кипінні. Варимо 13-15 хвилин. Після чого вимикаємо вогонь, накриваємо компот кришкою і наполягаємо 2 години під кришкою. А далі можете або процідити через сито, якщо не любите м'якоть, або пити разом з нею.

Також радимо почитати вам, як приготувати смачне желе з полуниці із шампанським.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!