Суп-пюре з гарбуза: 5 рецептів із покроковим приготуванням
Зібрали топ-5 рецептів приготування супу-пюре з гарбуза

Як приготувати суп із гарбуза / Фото: Pexels
Гарбузовий суп - це найпопулярніша страва з гарбуза, мабуть, у всьому світі. Секрет такої популярності простий: по-перше, гарбуз найкраще «поводиться» саме у стравах кремової текстури; а, по-друге, будь-які рецепти гарбузового супу настільки прості, що з ними може легко впоратися навіть людина, досить далека від кухонних премудростей; і, нарешті, страва підходить і для веганської, і для традиційної кухні.
Правильно приготований суп-пюре з гарбуза тішить ніжною текстурою і красивим кольором. Сьогодні ми поділимося з вами класичним рецептом гарбузового супу-пюре, а також розкриємо кілька секретів ресторанного приготування цієї страви, щоб ви могли насолодитися високою кухнею, не виходячи з дому.
1. Суп-пюре з гарбуза за класичним рецептом

Для приготування супу-пюре за класичним рецептом гарбуз необхідно очистити від шкірки, вирізати серцевину і порізати на кубики середнього розміру. У цей рецепт входять продукти, які практично завжди є на кухні.
Інгредієнти:
- гарбуз - 1 кг очищеного гарбуза, нарізаного кубиками 3 - 5 см;
- цибуля ріпчаста - 100 г;
- масло вершкове - 20 г;
- бульйон - 1 л овочевого або м'ясного бульйону;
- часник - 1 зубчик великий;
- вершки - 150 мл;
- зіра - 0.3 чайної ложки;
- спеції - за смаком (сіль, перець чорний);
- петрушка - 1 чайна ложка сушеної;
- насіння гарбузове - 2 столові ложки.
Наріжте цибулю великими кубиками розміром удвічі меншим за гарбузові кубики і відправте разом із гарбузом у добре розігріту пательню для обсмажування. Обсмажуйте на вершковому маслі, на середньому вогні, протягом 5 хвилин, ретельно помішуючи, щоб і цибуля, і гарбуз тільки злегка підрум'янилися, а не пересмажилися, інакше суп буде гірчити.
Відправте овочі в теплий бульйон і варіть на повільному вогні доти, доки овочі не стануть м'якими. Зазвичай після закипання це 20 - 30 хвилин. Додайте перець, сіль, очищений і подрібнений часник, мелену зіру. Зіра має специфічний аромат і не всім до смаку, але саме вона розкриває смак гарбуза.
Подрібніть увесь вміст каструлі занурювальним або звичайним блендером. Ще раз поставте суп на вогонь і, додавши вершки, підігрійте. Кип'ятити не потрібно, щоб вершки не згорнулися.
Розлийте крем-суп по порційних тарілках, додайте подрібнену петрушку, обсмажене гарбузове насіння і насолоджуйтеся неповторною кремовою текстурою та чудовим ароматом. Подавати такий суп можна з обсмаженими в часниковому соусі креветками або страчателлою.
- Читайте також: Ідея рецепта для вечері: гарбуз із тертим сиром
2. Крем-суп із гарбуза з кокосовим молоком

Простий рецепт, у якому солодкість гарбуза чудово поєднується з кислотою лайма.
Інгредієнти:
- гарбуз - 1,5 кг;
- цибуля ріпчаста - 1 штука;
- чебрець - 1 гілочка;
- біле сухе вино - 100 мл;
- курячий або овочевий бульйон - 1,5 л;
- лайм - 1 штука;
- лимон - 1 штука;
- кокосове молоко - 0,5 л;
- гарбузове насіння обсмажене, цибуля шалот - за смаком.
Нарізаємо гарбуз кубиком - різати можна хаотично, не особливо дотримуючись розміру, також кубиком рубаємо цибулю. Запікаємо цибулю і гарбуз у духовці за 180 градусів не менше 40 хвилин. Овочі мають повністю приготуватися і стати м'якими.
Викладаємо гарбуз із цибулею в сотейник і додаємо вино. Кип'ятимо доти, доки вино не випарується. Тільки потім додаємо бульйон. Поки випаровується вино - не забуваємо ретельно розмішувати. З бульйоном кип'ятимо всі інгредієнти хвилин 15 - 20.
Потім увесь вміст сотейника слід пробити занурювальним блендером або міксером до однорідної консистенції та посолити за смаком. Вливаємо сік лайма і лимона, можна також додати дрібно натерту цедру лимона. Відправивши в суп кокосове молоко, посипаємо насінням і подаємо до столу. Чебрець використовуємо для прикраси, так само, як і цибулю шалот.
3. Крем-суп гарбузовий із чебрецем

Цей суп готується на середземноморський манер і виходить ароматним завдяки часнику і чебрецю.
Інгредієнти:
- цибуля-порей - 50 г;
- картопля - 2 - 3 середні картоплини;
- м'якоть гарбуза - 500 г;
- оливкова олія - 50 мл;
- часник - 3 зубчики;
- чебрець - 2 гілочки;
- вода - 750 мл;
- сіль, мелений чорний перець - за смаком;
- грінки - за бажанням.
Цибулю-порей і картоплю нарізаємо дрібними кубиками. Гарбуз нарізаємо кубиком більшим. Обсмажуємо цибулю і картоплю кілька хвилин на оливковій олії, на середньому вогні. Додаємо чебрець, сіль і перець.
Потім усі інгредієнти слід перекласти в каструлю з товстим дном, додати гарбуз і обсмажити ще кілька хвилин. Вливаємо воду і кип'ятимо на середньому вогні 30 - 45 хвилин. Овочі мають стати м'якими.
Пробиваємо блендером до однорідної консистенції. За бажання, щоб позбутися грудочок, суп-пюре можна ще перетерти через сито або процідити. Подавати з грінками.
4. Суп-пюре гарбузовий з розмарином і крутонами
У цьому рецепті смак гарбуза розкривають розмарин і пармезан.
Інгредієнти:
- овочевий бульйон - 1 л;
- гарбуз - 750 г;
- картопля - 4 - 5 великих картоплин;
- цибуля-порей - 60 - 70 г;
- морква - 50 г;
- оливкова олія - 20 мл;
- морська сіль - 10 г;
- крутони - 100 г;
- сир пармезан - 30 г;
- розмарин - 1 гілочка;
- петрушка - 1 гілочка.
Гарбуз, цибулю, моркву і гарбуз очищаємо від шкірки, білу частину порею та моркву нарізаємо півкільцями, а картоплю і гарбуз - не надто великим кубиком. Обсмажуємо порей і моркву на середньому вогні на пательні буквально кілька хвилин, щоб вони навіть не встигли поміняти колір, а просто ввібрали оливкову олію.
Доводимо до кипіння бульйон і додаємо в нього гарбуз, моркву, картоплю, цибулю, варимо до повної готовності гарбуза. Він, як правило, вариться найдовше. Разом з овочами вариться гілочка розмарину, щоб надати овочам аромат. Потім її повністю викидають.
Після того, як усі овочі приготуються, страву слід посолити, поперчити і пробити блендером або міксером до однорідності. Подається суп, политий оливковою олією. Пармезан, петрушка - для прикраси. Крутони подаються окремо в соуснику, щоб вони не встигли розмокнути.
- Читайте також: Рецепт маринованого гарбуза
5. Гарбузовий суп-пюре з креветками та ароматними травами

Гарбуз чудово поєднується як із цитрусовими, так і з морепродуктами. У цьому рецепті всі три інгредієнти вдало складаються разом.
Інгредієнти:
- вершки - 120 мл;
- апельсиновий фреш - 40 мл;
- креветки - 200 г;
- рослинна олія - 50 мл;
- сіль - 20 г;
- мелений чорний перець - 2 г;
- гарбузове насіння - 30 - 35 г;
- трюфельна олія - 15 мл;
- базилік - 4 г;
- курячий бульйон - 250 мл;
- гарбуз - 1 кг;
- фреш лайма - 10 мл;
- мед - 8 г;
- чебрець, шавлія - по 1 гілочці.
Гарбуз запікаємо в духовці у фользі за температури 180 - 200 градусів протягом 25 - 30 хвилин. Готовність гарбуза можна перевірити, проткнувши шпажкою. Готовий гарбуз буде протикатися легко.
Очистивши гарбуз, з'єднуємо з рештою інгредієнтів: олією, сіллю, фрешем лайма, медом, чебрецем, шавлією і курячим бульйоном. Варимо не більше 5 хвилин. Потім пюрируємо блендером або міксером.
Креветки, порізавши навпіл завдовжки і посоливши, смажимо на олії 2 - 3 хвилини. Перед подачею до супу додаємо вершки, апельсиновий сік, обсмажені креветки. Прикрашається тарілка трюфельною олією, базиліком і обсмаженим гарбузовим насінням.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!