Традиційна українська страва: рецепт пухких полтавських вареників на кефірі
Вареники можна робити з картоплею, печінкою, капустою, сиром, ягодами тощо

Рецепт пухких полтавських вареників на кефірі / Фото: Рexels
Існує безліч варіантів приготування традиційних українських вареників. Завдяки історії та відомим творам, найпопулярнішими є полтавські вареники, тому пропонуємо саме ними порадувати свою родину. Далі розповідаємо, як приготувати пухке тісто на кефірі. Вареники можна робити з картоплею, печінкою, капустою, сиром, ягодами тощо.
Полтавські вареники : інгредієнти
- Борошно – 650-700 г
- Кефір – 500 мл
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Пресовані (живі) дріжджі – 15 г
- Сода – 0,5 ч. л.
Спосіб приготування полтавських вареників:
- Кефір трохи підігріти та додати цукор, сіль. Ретельно перемішати, щоб розчинилися всі кристали. Потім руками поламати дріжджі та розчинити їх у кефірі.
- Борошно змішати із содою, просіяти через сито. Поступово додати до кефіру – так, щоб не забити тісто. Замісити м'яке тісто спочатку ложкою, потім руками.
- Накрити тісто чистим рушником або харчовою плівкою та залишити приблизно на 20 хвилин у теплому місці без протягів.
- Поділити тісто на чотири частини, присипаючи трохи борошном, щоб воно не липло до рук. З кожного шматочка зробити ковбаску, а її, у свою чергу, розрізати на 8-12 частин (залежно від бажаного розміру вареників).
- Кожен шматочок розкотати у невелике коло, покласти на середину начинку та сформувати вареник.
- Варити на паровій бані – 5-7 хвилин. Каструлю з водою ставимо на плиту. Зверху кладемо велике металеве сито, щоб воно не торкалося води. Викладаємо на нього вареники, відступаючи приблизно 2 см один від одного. Накриваємо їх кришкою та залишаємо на сильному вогні. Щоб вони стали пухкими, їм потрібна достатня кількість пари. Потім за допомогою шумівки знімаємо вареники та подаємо до столу зі сметаною.
Раніше ми пропонували вам приготувати вареники з грибами, які сподобаються і вегетаріанцям, і тим, хто любить м'ясо. Вареники можна варити або смажити на сковороді, а сирими вони довго зберігаються у морозилці.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!