Справжній рецепт борщу по-київськи: так готували предки
Серед різноманіття схожих рецептів є один, який використовували для приготування борщу ще в давнину

Справжній рецепт борщу / Фото: timolina/Freepik
За словами істориків, знайти той самий, оригінальний рецепт борщу по-київськи вже неможливо, оскільки на звання справжньої страви претендують найрізноманітніші її варіації. І кожна має переконливий вигляд.
Деталі
З чуток, ченці з Києво-Печерської лаври для створення кулінарного шедевра використовували річкову рибу. Борщ виходив одночасно ситним і пісним. Також до наших днів дійшов рецепт борщу, яким ласував ще Тарас Шевченко - до нього входили карасі.
Є згадки і про інший варіант кулінарного надбання України - з моченими яблуками та м'ясом. Саме його ми сьогодні й пропонуємо освоїти.
Інгредієнти на 10 порцій
- Вирізка яловича - 250 г;
- Лопатка бараняча - 250 г;
- Капуста білокачанна - 400 г;
- Картопля - 300 г;
- Буряк - 100 г;
- Квасоля біла - ½ ст;
- Яблука квашені - 2 шт;
- Помідор - 3 шт;
- Сало копчене - 50 г;
- Олія соняшникова - 2 ст.л;
- Цибуля ріпчаста - 2 шт;
- Морква - 1 шт;
- Корінь петрушки - ½ шт;
- Корінь селери - ¼ шт;
- Петрушка - 4 гілочки;
- Лавровий лист - 2 шт;
- Перець чорний, горошок - 3 г;
- Вода холодна - 2,5 л;
- Сіль - 1 ч.л;
- Масло топлене - 1 ст.л.
- Квас буряковий:
- Буряк - 4 шт;
- Вода холодна - 2 л.
Рецепт борщу по-київськи
- Суміш для квасу слід готувати щонайменше за 4 дні до самого борщу, тому помийте буряк, видаліть шкірку і розріжте кожен плід на 4 рівні частини. Закладіть овоч у банку об'ємом 3 літри та залийте чистою холодною водою. Далі її потрібно накрити кількома шарами марлі та відправити в холодильник.
- Квасолю замочіть на всю ніч або на 4 години, на свій розсуд.
- Яловичину добре промийте, видаліть зайві частини та наріжте м'ясо шматочками середнього розміру. Закип'ятіть у великій каструлі воду на середньому вогні, а потім змішайте її з буряковим квасом. Бажано вливати порційно, щоб отримати потрібну саме вам кислинку.
- Покладіть у каструлю м'ясо і готуйте близько 2 годин на помірному вогні. За пів години до закінчення киньте в неї лавровий лист і перець.
- Промиті помідори наріжте невеликими шматками, а потім викладіть на розігріту та змащену топленим маслом сковороду. Тушкуйте їх приблизно 10 хвилин. Щойно овоч перетвориться на пюре, протріть через сито і відставте охолонути.
- Соломкою наріжте моркву, буряк, коріння селери та петрушки, а цибулю розділіть на чотири рівні частини. Одну залиште, а третину порубайте на дрібні шматочки. Очищену картоплю наріжте крупно і залийте холодною водою в окремій мисці. Видаліть зайве листя в капусти, наріжте її у формі тоненької соломки.
- Використовуйте ступку або блендер для створення затирки із сала. Для цього наріжте його, посічіть петрушку та ріпчасту цибулю, що залишилася. Спечіть усі компоненти до однорідності.
- Коли до приготування яловичого м'яса залишиться 30 хвилин, приступайте до обсмажування шматочків баранини в змащеній олією глибокій сковороді до утворення невеликого рум'янцю. На це піде близько 3 хвилин. Весь час помішуйте його лопаткою. Далі викладіть до нього буряк і тушкуйте кілька хвилин. Наприкінці потрібно влити 2-3 ложки бульйону і накрити кришкою. Готуйте ще хвилин 20 на середньому вогні.
- У ще одній сковорідці просушіть 7 хвилин моркву, коріння селери та петрушки, а далі додайте до них приготоване раніше томатне пюре і ще 5 хвилин тушкуйте.
- Перець і лавровий лист можете прибрати з бульйону. Яловичину викладіть на дошку і ретельно порубайте ножем. Після цього її потрібно покласти знову в каструлю, але вже з квасолею. Дайте рідині закипіти, а потім варіть 40 хвилин.
- Наріжте квашені яблука без кісточок і хвостиків. Відправте їх у бульйон із картоплею та капустою. Дайте їм проваритися хоча б 10 хвилин.
- Покладіть у каструлю м'ясо баранини, буряк, овочі з помідорами, затірку із сала, а також петрушку та цибулю. Посоліть і поперчіть на свій розсуд. Щоб рецепт борщу по-київськи вдався на славу, страву потрібно готувати ще хвилин 20.
Подавати бажано зі свіжими пампушками. Раніше ми опублікували простий рецепт пампушок до борщу, до складу яких входять лише кілька інгредієнтів.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!