ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Як готують легендарний "польський борщ" на Тернопільщині: повторіть цю смачну страву

Різне 14:29 - 30 травня 2025

Цікавий рецепт

Як готують легендарний "польський борщ" на Тернопільщині: повторіть цю смачну страву

Як готують легендарний "польський борщ" на Тернопільщині: повторіть цю смачну страву / Фото: yasensvit.ua

Коли чуємо слово "борщ", уявляємо червоний буряковий суп із капустою. Але на заході України, зокрема на Тернопільщині, під "польським борщем" мають на увазі зовсім іншу, незвичну для багатьох страву. Це білий, кислувато-пряний суп, який готують на домашній шинці, з вареними яйцями, хроном і сметаною.

Деталі

Такий борщ часто подавали на Великдень або особливі родинні обіди, і він тісно пов’язаний із польською кухнею, де відомий під назвами żurek або barszcz biały.

Попри іноземну назву, рецепт добре прижився на українських землях і став частиною локального гастрономічного коду. Це наваристий, ситний і напрочуд ароматний суп, який поєднує ніжність сметани, гостроту хрону і глибокий смак м’ясного бульйону. Саме те, що треба після святкового застілля – або й просто для душі.

Інгредієнти:

  • 500–700 г домашньої шинки (з кісточкою або копчена)
  • 5–6 варених яєць
  • 1 склянка сметани (20%)
  • 1–2 ст. ложки тертого хрону (за смаком)
  • 2–3 зубчики часнику
  • 1 лавровий лист
  • 5–6 горошин чорного перцю
  • Сіль за смаком
  • 1–2 картоплини (опційно)
  • 1 ст. л. борошна (для загущення, опційно)
  • Квасний буряковий розсіл (іноді додавали трішки для кислинки, але не обов’язково)

Спосіб приготування:

Зварити бульйон із шинки. Залити м’ясо водою, додати лавровий лист, перець, часник. Варити 1–1,5 год на повільному вогні. Вийняти шинку, дрібно порізати.

Якщо додаєш картоплю, почистити й нарізати кубиками – кинути в бульйон, доварити до готовності.

У окремій мисці змішати сметану, хрін, трішки бульйону (щоб не згорнулась), і повільно влити в основний суп. Добре перемішати.

Додати порізану шинку, спробувати на сіль.

Наприкінці додати половинки варених яєць.

Якщо хочеш більшої густоти – трохи борошна розвести водою та ввести у суп перед сметаною.

Дати настоятися 10–15 хвилин.

Як подавати:

  • Зі свіжим хлібом, квашеними овочами або пиріжками.
  • У святковому варіанті – подавали просто в тарілці з вареним яйцем і шматком шинки.

Читайте також: "Пальчики оближеш!" Цей рецепт курчати змусить вас забути про дієти.

Джерело: МЕТА

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин