Червоне + спека? Дізнайтесь, як зробити вино частиною літнього відпочинку
Чому літо — час легкої версії червоного

Червоне + спека? Дізнайтесь, як зробити вино частиною літнього відпочинку / Фото: Freepik
Рожеве вино є синонімом сезону, крижані білі вина є очевидним вибором у теплі місяці, а вина з контактом зі шкіркою можуть бути справді освіжаючими. Але що робити завзятому любителю червоного вина? На щастя, немає потреби відмовлятися від червоного вина, коли стовпчик термометра піднімається. Потрібно просто охолодити його. Саме так, немає нічого гіршого, ніж пити важке, майже тепле вино, коли сонце світить на повну силу.
Але не кожна пляшка червоного вина підходить для охолодження. Експерти діляться порадами, що купувати і як подавати — тобто, як можна пити червоне вино і отримувати від цього задоволення.
Найкращі пляшки для охолодження
Червоні вина, які можна охолоджувати, зазвичай мають легке тіло, середньо-високу кислотність і низький або середній вміст танінів. І зазвичай вони не витримані в дубі або витримані лише злегка.
Варто шукати молоді (тобто не старші трьох років) піно нуар з Орегону; гаме з Божоле, Франція; сухі ламбруско (ігристі!), переважно з Емілії-Романьї, Італія; та барбера з Баха Каліфорнія, Мексика. Ці вина виготовляються з винограду з тонкою шкіркою і мають освіжаючу кислотність.
Виноград гаме ідеально підходить для охолодження, оскільки його прекрасні, соковиті аромати червоних ягід справді розкриваються при легкому охолодженні. Щоб спробувати його на смак, купіть пляшку Божоле-Віллаж і насолоджуйтеся соковитими нотами слив, полуниці та малини.
Оскільки ми говоримо про легкі вина, вам не потрібно витрачати багато грошей на ці пляшки.
Пляшки, яких слід уникати
З огляду на цю пораду, вам, ймовірно, слід уникати охолодження великих, повнотілих червоних вин, таких як мерло, темпранільо, сира, мальбек або каберне совіньйон. Ці вина, як правило, важчі і не мають такого ж живого, свіжого смаку, як, наприклад, піно нуар або гаме. Важкі вина також зазвичай містять більше алкоголю, ніж легкі, що не завжди ідеально підходить для літа.
Ймовірно, ви також захочете залишити преміальні вина для іншої нагоди. Хоча легке охолодження є перевагою для більшості червоних вин, прохолодна температура, що межує з крижаною, може приглушити смак вина. Це підходить для веселої пляшки, яку ви взяли, щоб випити на терасі. Але для дорогих пляшок, де ви хочете відчути різні аромати і смаки в кожному ковтку, відмовтеся від глибокого охолодження.
Як подавати охолоджене червоне вино
Хоча найкраще охолоджувати пляшки протягом ночі і діставати їх за півгодини до подачі, ці вина не вимагають особливого догляду. Ви можете відкрити пляшку, налити вино і пити його прямо з холодильника, якщо хочете. Прохолода робить вино свіжим. Після відкриття тримайте їх на льоду; так вино буде таким же прохолодним, як і ваша вечірка.
І не бійтеся експериментувати з температурою. Хоча існують загальні рекомендації щодо температури подачі, приблизно 10-12 градусів для легких червоних вин, які можна охолоджувати, в кінцевому рахунку все залежить від особистих уподобань. Не соромтеся експериментувати з охолодженням улюблених червоних вин, щоб знайти температуру, яка вам найбільше подобається.
Охолоджені червоні вина також відкривають захопливі можливості для поєднання з їжею. Вони чудово поєднуються зі стравами, до яких, як ви могли б подумати, підходять білі або рожеві вина, — такими як смажена курка, морепродукти, ковбасні вироби і навіть гостра кухня.
Нещодавно ми розповідали, як перебування на природі допомагає знизити стрес.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!