Лемішка з салом: рецепт забутої полтавської страви
Вона давно, на жаль, вийшла з українського побуту

Фото: Українці сьогодні
Це старовинна козацька страву, яку нині можна скуштувати лише на святкових ярмарках. Про неї навіть згадував основоположник нової української літератури Іван Котляревський в поемі "Енеїда" , як про традиційну їжу для "троянців".
Страву можна подавати з овочами, у той же час у піст лемішку їли з соняшниковою олією і конопляним молоком. Але існували також рецепти з салом, шкварками, а також з кислим молоком. Найважче було під час приготування розтерти борошно без грудочок. Наші предки використовували для цього дерев'яну лопатку. До столу таку запіканку подавали лише у гарячому вигляді.
Інгредієнти:
- Борошно гречане дієтичне - 100 г
- Сало - 25 г
- Сіль кухонна - за смаком
Cпосіб приготування:
- Гречану муку злегка обсмажте в духовці, зсипте в емальовану каструлю і залийте підсоленим окропом і варіть до густоти в'язкої каші.
- Додайте нарізане соломкою обсмажене сало.
- Все ретельно перемішайте, перекладіть у форму і поставте запікати в духовку на 25-30 хвилин.
- Подавайте лемішку тільки гарячою.
Смачного!
Радимо вам приготувати осінній десерт у вигляді гарбузових кексів.
Також можете скуштувати котлети по-київськи у домашніх умовах.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!