RU UA
1

Технологія приготування напою "Варена" на Сумщині стала нематеріальною культурною спадщиною

Суспільство 22:20 - 02 серпня 2023

У МКІП розповіли, у чому особливість цього напою

Технологія приготування напою "Варена" на Сумщині стала нематеріальною культурною спадщиною

У МКІП розповіли, у чому особливість такого напою/Фото: МКІП

Технологія приготування обрядового напою "Варена" в селі Боромля, що на Сумщині, серед елементів нематеріальної культурної спадщини України. У МКІП розповіли, у чому її особливість. 

Деталі

У селі Боромля напій "Варена" готували й готують щороку на дні, присвячені поминанню померлих. Такі поминання відбуваються в першу та другу неділю після Великодня. Ці два тижні мають назву "Мироносна". 

У ці дні зазвичай на кладовищах збираються поминати рідних. "Проводи" в Боромлі – це зустріч з рідними, родичами, односельцями. 

Серед страв, які приносять до померлих, є і напій "Варена". Розповідаємо, як його готують. 

Для приготування обрядового напою потрібні такі складники:

  • 2 л води
  • 100 г цукру
  • 200 г сушених вишень (можна використовувати свіжі або мерзлі ягоди)
  • 200 г сушених ягід смородини
  • гілочка м’яти
  • листочки смородини
  • 1-2 ст. ложки меду
  • стручок червоного перцю

Спосіб приготування: 2 л води кип'ятять, додають цукор, ягоди, м'яту, листочки смородини та мед. Напій варять 20 хвилин. До готової вареної кладуть стручок червоного перцю, який тримають, поки не буде відчутною гіркота на смак. Після цього перець виймають з напою. Перед вживанням варену проціджують. Споживають напій охолодженим.

Раніше ми писали, що до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України додали 5 нових елементів. У матеріалі розповідаємо, що потрапило у список. 

Джерело: Мінкульт

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин