Уві сні навіть їх бачив: рецепт улюблених вареників Тараса Шевченка
Варто спробувати приготувати неймовірну смакоту

Фото: PovnaTorba
Класик української літератури, мислитель, художник, поет Тарас Григорович Шевченко куштуючи нові страви, які йому сподобались, описував їх у листах та своїх творах. Зокрема, згадує рибні страви: "Лящі дніпрові", карасі сушені або "засмажені зі сметаною", "судак і щука міцно приправлені перцем", астраханська тарань, м'ясні: смажена качка з яблуками, гуска, смажена з капустою, порося фаршироване, котлети, вестфальська ковбаса з гірчицею. Проте готувати сьогодні ми будемо десерт, а саме вареники із сиром на гречаній муці.
Передісторія: у листі до Я.Кухаренка від 31 січня 1843 з Петербурга він писав: “Як будете ви мені розказувать про вареники та проче, то я вас так вилаю, як батька рідного не лаяв. Бо проклятуща ота страва, що ви розказували, неділь зо три снилась. Тілько що очі заплющу, вареник так, так тобі і лізе в очі…”
Для приготування страви вам знадобиться:
- гречана мука – 3 скл.
- яйце – 1 шт.
- молоко / вода – 0,5 склянки
- сіль – 0,5 ч. л.
Для начинки:
- сир – 600 гр.
- яйце – 1 шт.
- цукор – 0,5 ч. л.
- сіль
Для соусу:
- сметана – 2,5 скл.
- або вершкове масло – 40 гр.
- Доведіть до кипіння молоко, або воду для тіста. Всипте муки, солі, вбийте яйце, і заваріть тісто, добре все перемішавши.
- Протріть сир через сито, перемішайте його з сирим яйцем, цукром і сіллю.
- Рукою, сформуйте на долоні круглі тонкі коржі, в центр кожного викладайте начинку з сиру, заліпіть звичайні напівкруглі вареники.
- Готувати вареники по-українськи з гречаної муки з сиром так: опустити в киплячу підсолену воду і проварити 10-12 хвилин. При подачі можна полити їх сметаною або розтопленим вершковим маслом.
Смачного!
Радимо приготувати і улюблене варення Лесі Українки.
Також спробуйте теплу закуску Жульєн.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!