Чай з кропиви: яку унікальну лікувальну особливість має рослина
Кропива містить багато корисних властивостей для здоров'я організму

Чим корисний чай з кропиви/Фото: Markus Winkler/Unsplash
Коли мова заходить про кропиву, то першим на думку приходить спогад з дитинства, коли ви доторкалися до неї і це приносило дискомфорт і пекучий висип. Втім, окрім цієї особливості рослина має дуже багато переваг для здоров'я, якщо її вживати у вигляді порошку, настоянки або чаю.
1. Містить антиоксиданти, які допомагають боротися з хворобами
Чай з кропиви містить велику кількість антиоксидантів у вигляді каротиноїдів, терпеноїдів і поліфенолів, потужних антиоксидантів, які містяться в багатьох рослинах. Спеціаліст Сара Міркін зазначає, що поліфеноли відіграють важливу роль у профілактиці та лікуванні хронічних захворювань, таких як ожиріння, діабет, рак і хвороби серця.
2. Допомагає впоратися з симптомами алергії
Дослідження 2017 року показало, що кропива допомогла пом’якшити симптоми алергії, такі як закладеність носу і чхання. Це відбувається завдяки антигістамінним властивостям кропиви, зокрема її здатності блокувати певні гістамінові рецептори та ферменти, що беруть участь у запальній алергічній реакції.
3. Знімає запалення
Кропива може допомогти при запальних станах, таких як біль у м’язах, артрит, остеоартрит і захворювання подразненого кишечника. Також цей лікувальний чай допомагає при серцево-судинних захворюваннях, таких як зниження артеріального тиску.
4. Забезпечує ключовими поживними речовинами
Рослина багата на вітаміни та поживні речовини, а чай з неї наповнений мікроелементами, такими як каротин, вітаміни С і К, калій, кальцій, залізо, цинк, фосфор, магній, альфа-ліноленова кислота, антиоксидантні флавоноїди та фенольні сполуки.
Нещодавно ми розповідали, з якими продуктами його небезпечно поєднувати часник. Аби не нашкодити собі та оточуючим, варто пам'ятати декілька важливих правил щодо вживання цієї популярної рослини.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!